Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

"Det måste vara Sveriges finaste universitet"

Isac Almén står riktad mot kameran och i bakgrunden syns universitetsbyggnaderna på universitetskajen

Isac Almén kommer ursprungligen från Vetlanda och flyttade hit till Kalmar sommaren 2019. Då var det egentligen tänkt att han skulle plugga på sjökaptensprogrammet och det självklara valet var att plugga det i Kalmar.

- Jag kände ganska snart att sjökapten inte riktigt passade mig och ett halvår senare så avslutade jag mina studier. Men jag hade redan köpt lägenhet i Kalmar och hade skaffat mig kompisar som studerar här, så då ville jag ändå hålla mig kvar, säger Isac.

Då föll valet på ekonomprogrammet, samma inriktning som han läste på gymnasiet. Det låter som det mest naturliga valet men under gymnasiet tänkte Isac Almén att han aldrig skulle plugga vidare inom ekonomi, då han tyckte det var jättetråkigt. Men intresset för ämnet har vuxit mer och mer.

Isac berättar att ekonomprogrammet på Linnéuniversitetet innehåller kurser och ämnen om allt från organisation och ledarskap, praktisk ekonomi med redovisning, ekonomistyrning till juridik och nationalekonomi.

- Jag skulle säga att det är en väldigt bred utbildning. Om det finns ett program som skulle heta allmänbildning så är det definitivt ekonomprogrammet, säger Isac.

Den mest drivande faktorn i studierna upplever Isac är att lära sig nya saker, känna att man kan och att man är bra på något.

- Jag gick från att vara någon som inte alls brydde sig kring skolan på högstadiet eller gymnasiet, till nu där jag tycker att det är jätteviktigt att det går bra i skolan. Jag lägger ner mycket tid på studierna, säger Isac.

Efter studierna finns många möjligheter till arbete med tanke på att programmet är så pass brett. Exempelvis finns det goda möjligheter till att starta eget företag, arbeta som redovisningsekonom, revisor efter tre års praktik, men också att ha ett arbete med kopplingar till juridik.

Men Isac är inte helt säker på vad han ska göra efter avslutade studier.

- Jag tror att jag ska försöka plugga vidare efteråt också. Vi får se vad det blir, men det är nog tanken. Förhoppningen är att utbildningen inte har varit förgäves, att jag har den kunskapen som krävs på arbetsmarknaden. Att hitta ett jobb som jag trivs med och där jag kan utnyttja min kunskap och bli betydelsefull i min roll vore ju drömmen, säger Isac.

Isac tycker att studierna under pandemin har fungerat hyfsat. Det har ju så klart varit lite speciellt och det sociala umgänget har varit nästintill obefintligt, men utbildningen har ändå hållit måttet. Sedan är det ju som alltid att vissa kurser är bättre än andra men kvaliteten på utbildningen har hållit den nivå som han har förväntat sig. Isac skulle absolut rekommendera Kalmar och Linnéuniversitetet till andra studenter.

- Nu har jag bara gått här i det nybyggda, men det är ju fantastiskt fina lokaler. Det måste vara Sveriges finaste universitet. Supermodernt, det finns ju allting man kan tänka sig. Även staden Kalmar är väldigt fin och en lagom stor stad, säger Isac.

Många studenter är kvar på sommaren och är på universitetskajen på kvällarna och har picknick, vilket förgyller stadskärnan.

Publicerad: 22 juni 2022