Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

”Jag gör skillnad i mitt arbete”

Caroline Ranefjord

Foto & text: Sara Jonasson

Caroline Ranefjord är från Karlskrona. Hon läste till gymnasielärare i idrott, geografi samt friluftsliv- och äventyrsidrott och arbetar idag på Högalids folkhögskola i Smedby.

– Jag har alltid velat inspirera och tyckt om att leda människor. Att jag sedan kunde kombinera det med mitt stora intresse för träning och rörelse kändes så bra.

Kalmar har en lång historia av att utbilda lärare, vilket märks på den höga kvalitén tycker Caroline.

– Det är en proffsig utbildning med kompetenta lärare. Den är innehållsrik och ställer höga krav på både teori och praktik. Vi gick i skolan från 8 till 16 varje dag och även om det är mycket fysisk träning så finns hela tiden en akademisk koppling. Vi examinerades i allt från dans, simning och bollsporter till skidor, skridskor, gymnastik och kampsporter.

Caroline trivs riktigt bra på Högalids folkhögskola.

– Alla människor skulle behöva gå på folkhögskola någon gång. Här träffar jag människor i olika åldrar med skilda kulturella bakgrunder, livssituationer och förutsättningar och alla har olika erfarenheter med sig. Jag upplever verkligen att jag gör skillnad i mitt arbete här. Samtidigt lär jag mig själv så mycket hela tiden i mina möten med deltagarna.

Undervisningen har fokus på individen och mjuka värden, förklarar Caroline.

– Vi arbetar i deltagarens takt snarare än efter lärarens takt och tidsplan. Det är individen som står i fokus.

Caroline flyttade från Karlskrona till Kalmar.

– Jag hade hört mycket gott om Kalmar och det var en stad som jag och mina föräldrar gärna åkte till för att shoppa, så valet att flytta till Kalmar var enkelt.

Förr var Kalmar inte den idrottsstad som det är idag och Caroline berättar att det till stor del är alla evenemang som lockar henna att bo kvar.

– Ibland har tanken dykt upp om att flytta någonstans men då skulle jag ju missa Ironman, Kalmar mini tri, alla löplopp och stadsfesten, ja alla evenemang som gör Kalmar så speciellt.

Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Publicerad: 14 februari 2019