Robotar, appar och hemsidor lockade till Kalmar

Efter gymnasiet flyttade Camilla Heiding från Nybro till Kalmar och satsade på Linnéuniversitetets nya utbildning i mjukvaruteknik med tema Internet of things. Hon är övertygad om att hon valde rätt.

– Det känns lite sjukt ändå att ta in att jag har studerat relativt länge, för det har gått väldigt fort, säger Camilla Heiding.

Intresset för programmering väcktes redan på Åkrahällskolans gymnasium där Camilla gick en tillvalskurs i programmering.

– Jag läste en kurs i programmering och fastnade helt. Jag har alltid gillat matte och här kände jag att det var matte men på ett nytt och mer modernt sätt, säger Camilla.

Under första året i utbildningen läses all matematik så den är klar. Andra året är det mer djupgående programmering, inne i själva processorn. En stor del av föreläsningarna har under andra året till stor del skett via streaming från Växjö.

– Första året gick våra kurser i en källarlokal i en annan del av Kalmar, men nu sitter vi i de nya lokalerna vid universitetskajen, hus Magma på fjärde våningen. Det är väldigt fräscha lokaler och frostade glas som tänds och släcks med en lampknapp. Vi har också väldigt bra utrustning så det känns high-tech.

Merparten av föreläsningarna har skett via streaming.

– Det är ingen lätt utbildning utan du måste vara på hugget. Vi har två, tre föreläsningar i veckan och det är mycket självstudier, förklarar hon.

Att valet av universitetsstad föll på Kalmar är heller inget som Camilla ångrar.

– Kalmar är en mysig stad, den är inte för stor men har ändå butikerna man vill ha, många fik och en del klubbar. Sen gillar jag att det finns mycket upplysta promenadstråk nära havet.

Utbildningen är på tre år men vad som händer därefter vet inte Camilla i dagsläget.

– Exakt vad jag vill jobba med vet jag inte men det blir definitivt något inom programmering. Jag kan till exempel programmera appar, hemsidor eller robotar, jag är öppen för förslag.

Publicerad: 10 april 2024