”Det var ett enkelt val”

Glad tjej med hockeyhjälm som står på en ishockeyplan

Foto och text: Sara Jonasson

Anna Johansson läser till förskollärare. På fritiden spelar hon ishockey i Kalmar HC.

– Jag är hemmakär och trivs bra i Kalmar. Dessutom har Linnéuniversitetet väldigt bra rykte, så det var ett enkelt val, säger Anna.

Anna Johansson började läsa till förskollärare på Linnéuniversitetet och kombinerar studierna med att arbeta extra som just förskollärare på Öland, knappt 7 km från skolan. En tur över Ölandsbron så är hon på plats och det fungerar bra att både plugga och arbeta tycker hon.

På kvällarna hittar man säkrast Anna i Iffehallen i Kalmar. Här spelar hon i Kalmar HC:s damlag och hon var en av de tjejer som grundade laget från allra första början.

– Vi var flera stycken som aldrig hade spelat hockey tidigare. Så till en början var det mycket bambi på hal is. Men efter ett år med mycket skridskoteknik och grunderna i vad ishockey är och hur det fungerar, så är vi riktigt bra nu tycker jag.

Utöver damlaget tränar Anna även ett flicklag med spelare som är allt från nybörjare till mer vana skridskoåkare.

Kalmars styrkor är att det är nära till allt och i laget träffar Anna både andra studenter och de lite äldre spelarna som är aktiva inom Kalmars näringsliv.

– Det är en härlig mix av tjejer och vi som pluggar läser olika utbildningar allihop, så det blir en bra mix.

Den här kvällen är det 17 tjejer som samlas i Iffehallen, totalt är de närmare trettio i laget. Spelarna droppar in redan en timme innan träningen ska börja, mycket för att hinna umgås och prata med varandra innan tränaren blåser i visselpipan, men också för att hinna plocka i ordning utrustningen som måste tas på i en mycket väl planerad ordning.

– Det gäller att komma ihåg att kissa först, för sen blir det svårt när alla skydd och kläder är på, skrattar Anna och påminner en av lagkamraterna att ta på sig byxorna innan skridskorna. Stämningen är hjärtlig.

Publicerad: 10 april 2024