Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

Varför har Kalmar en universitetsstrateg?

Alexandra Petrakou är troligtvis Sveriges enda kommunala universitetsstrateg, kanske världens enda!

Anledningen till att Kalmar kommun har en universitetsstrateg är att förbättra och utöka kontakterna med universitetet samt att vara en länk mellan universitetet, kommunen och näringslivet.

– I Kalmar jobbar vi aktivt med att knyta samman näringsliv och studenter, skapa kontakter och tidigt hjälpa studenter att få arbetserfarenhet. Det finns många nätverk och aktiviteter att delta på för att bygga på sitt CV under studietiden och inte minst så stöttar vi studenternas egna initiativ för att nå näringslivet.

Linnéuniversitetet är en väldigt viktig motor för den regionala utvecklingen. Alexandra ska dels främja en kunskapsdriven utveckling och stärka forskningsanknytningen i kommunens verksamhet, men främst driva på utvecklingen av Kalmar som universitetsstad.

- Jag vill göra Kalmar till en universitetsstad ända in i själen, där vi tillsammans skapar utveckling. Vi behöver fler samarbeten mellan kommunen, universitetet, den privata sektorn och den civila sektorn, säger Alexandra.

Forskning och utbildning skapar nya dimensioner för samhällsutvecklingen och tittar vi oss omkring så ser vi att det sker stor utveckling i just universitetsstäder. Men, för att skapa bra och attraktiva utbildningar och inte minst forskningsprojekt som kan ge direkt nytta till Kalmar och dess aktörer krävs samarbete.

- Det finns stora möjligheter att få våra studenter att stanna kvar i Kalmar om de under sin studietid får komma i kontakt med framtida arbetsgivare. Framför allt ska de trivas i Kalmar!

Publicerad: 10 april 2024