Konstinköp 2023

2023 utökades konstsamlingen med 22 nya konstverk för ett värde på dryga 200 000 kronor.

I 2023 års utställning finns 19 konstnärer representerade. Efter utställningen kommer konstverken att placeras ut inom kommunen.

"Museiklanod nr8"

Amanda Sartori Leksell - “Imaginary garden”

I mitt huvud finns ett arkiv med bilder. Miljöer, saker och händelser som framkallat känslor och nyfikenhet för att präntat sig fast. Med tiden fyller fantasin i dessa bilder, jag klipper och klistrar bland olika minnen, förstärker, förvränger och målar om. Och det är här någonstans som mina arbeten börjar ta form.
Imaginary garden är inspirerad av rörelsen och rytmen i en vild växtlighet. Här blandas kryp och växtliv från vår värld med former från fantasin.


"Museiklanod nr8"
"Museiklanod nr8"

Cecilia Uhlin - ” Late bloomer” och ”Are you talking to me”

Grafiken ingår i en serie av totalt 12 runda bilder med en hyllning till naturen.

Formen ger en känsla av att se genom en kikare. Lite på avstånd. Den runda formen är också mjukare och mer organisk än den fyrkantiga. De är gjorda med många olika plåtar och tekniker i varje bild
Etsning, torrnål och polymerplåt.

"Museiklanod nr8"

Anders Granberg - ”Västanvindsgatan, Löv VII”

Teknik: kulspetspenna på syrafritt papper.

En bild ur ett pågående arbete att dokumentera mitt barndomshem som påbörjades 2014. Jag samlar fragment och tecknar av dem minutiöst. Det fysiska resultatet blir stora bilder men det främsta resultatet blir starka minnesbilder för egen del. Jag vet exakt hur allt ser ut. I detta fall en vitbrokig Kornell som växer på husets södra gavel.

"Museiklanod nr8"

Kristina Thun - ”Mono”

Verket Mono är ett grafiskt blad, en kombination av torrnål, etsning och litografi.

I mina bilder undersöker jag vardagen, livet som det pågår just nu. Fragment i omgivningen som t. ex en fågel, ett hus, ett träd som jag passerat vid en promenad noteras och sparas för att senare kunna bli aktörer i en berättelse. Mina bilder byggs ofta upp som en scenografi och det intresserar mig att på ett collageliknande sätt låta bilderna bygga sig själva.

Mina egna bilders osagda berättelser väcker min egen nyfikenhet. Mina bilder ställer förhoppningsvis fler frågor än de ger svar.

"Museiklanod nr8"
"Museiklanod nr8"

Annalena Törnström - ”Stardust”

En natt på landet när jag inte kunde sova tittade jag ut genom fönstret, där utanför hängde stjärnhimlen över hustaken. Stjärnorna var så stora och så nära att det kändes som att jag kunnat ta på dom.

Allt är uppbyggt av små partiklar. På min hud vimlar det av prickar. Solen den största stjärnan på himlen hade etsat in en spegelbild av den stjärnhimmel jag såg den där natten då jag inte kunde sova.

Då mindes jag en strof av Joni Mitchells text We are stardust. We are golden…..

Vi är alla gjorda av samma materia som stjärnorna – stardust!

"Museiklanod nr8"

Matz Nordell - ”I en symbios värld”

Att forma ett djur eller varelse i lera eller målad i oljefärg kommer man snart att se att naturen åndå är mer fantastisk o mer fantasi och då även med nödvändigheten för sin överlevnad i naturen och blir då ”en symbios värld, ” - en hyllning till naturen.

"Museiklanod nr8"
"Museiklanod nr8"

Jenny Granlund - ”Människor jag mött”

Måleri, tusch på papper.

Varje människa är som ett rum att gå in i. Rummen kan visa upp olika detaljer och vinklar från möte till möte. Det är inte alltid jag är välkommen, då får jag stanna ute i farstun och kika in. Sedan beror det på vad jag själv tar med mig in i rummet, om jag kommer med nyfikenhet eller med förväntningar och krav.

"Museiklanod nr8"

Cissi Svärdström - ”Way up high eller Vadan - varthän”

Om lusten och utmaningen i att klättra högst upp, längst ut, ta sig längst fram, men också om känslan i livet” hur hamnade jag här, hur tar jag mig härifrån och hur kommer jag vidare?

"Museiklanod nr8"

Elisabet Hall - ”Källagavel”

”Källagavel” är en oljemålning (vattenspädbar olja, för miljön), inspirerad av Källa gamla kyrka på norra Ölands östra kust.

Kyrkan har påverkat mig och mitt måleri väldigt starkt, och jag har målat många bilder av den, allt från när syrenerna blommar runt den på våren till när det är vinter och snö. En del bilder mer detaljerade, men somliga nerskalade till bara färgfält.

"Museiklanod nr8"

Caroline Möller - ”Fat”

Raku fatet är bränt i en speciell teknik som kallas ” saggarfired”
Verket packas in i folie tillsammans med olika oxider o växter och läggs sedan ner i en olje tunna med olika brännbara material.

Efter ett dygn när ugnen svalnat tvättas verket o poleras med bivax.
Verket dekoreras sedan med guld. En gammal Japans teknik som kallas ”Kintsugi”

"Museiklanod nr8"

Helena Arnback - ”Wefie”

Med Wefie ville jag förmedla en färdighet som just nu är gynnsam i vårt sociala liv. Ett sätt att kommunicera våra tankar och känslor. Det är ofta de unga som snabbast tar till sig det nya i samhället.

I mina bilder är det figurerna som berättar historien, både med allvar och humor. Det kan vara iakttagelser från vardagen. Vad vi gör. Även med kopplingar till djur och natur. Det väcker våra tankar och känslor om vår ömtåliga och vackra natur.

Kvinnan, flickan är ofta förekommande som jag vill lyfta fram. Liksom hästen som är symbol för trygghet och styrka. Fågeln står för friheten som är viktig för mig.

"Museiklanod nr8"

Jürgen Ewel - ”Enkelt landskap I”

I mina landskapsmålningar vill jag återskapa någon form av förtrollning och förundran.
Och är motivet så pass öppet att betraktaren kan tolka målningen beroende på den egna erfarenheten blir bilden i någon form universell.

Men självklart kan jag inte bortse från platsen där jag bor. Havet och kusten på norra Öland finns alltid på näthinnan, även Provence förekommer ofta i mina bilder.

Jag målar helt enkelt mina drömmar om platser som ständigt hotas av människan och som blir allt svårare att bevara

"Museiklanod nr8"

Mu-Se Kuo - ”Ansjovis”

The Ansjovis sculpture is part of my collection of ”Biggest Little Things”, which demonstrates those everyday items that people often overlook. I built them oversized to emphasize the significance of their existence, particularly in emergencies.

While producing these objects, I saw conflicts growing among different geographic zones. I included iconic Swedish objects in the collection in the hope of connecting with the local audience, reminding people of the struggles faced by people living in dire times, and that peace and safety are not to be taken for granted.

"Museiklanod nr8"

Ian Newbery - ”Drakunge”

Skulpturen Drakunge var resultatet av många skisser till ett gestaltningsuppdrag i Nybro Kommun.

Jag behövde en modell att presentera till juryn och kände behovet av en utförlig modell som skulle sedan uppförstorades 1:4 i röd granit från Tranås. Gestaltningen var till en förskola och jag arbetade mycket med uttrycket i både ansiktet och kroppshållningen. Idén var att barnen skulle kunna tolka skulpturen på olika sätt och berätta egna historier om vad drakungen känner. Jag vill ha en känsla av tvetydighet/ gåtfullhet som inspirerade barnen, men samtidigt lämnade plats för olika berättelse utifrån deras individuella tolkningar.

Inför min separatutställning i Oskarshamns konsthall före sommaren (2023), bearbetade jag Drakunge vidare till ett självständigt konstverk.

Mitt favorit träslag för detaljrika skulpturer är körsbär som åldras till en nyans av mörklila och doftar faktisk körsbär medan man bearbetar det! För just den här skulpturen hade jag tur att hitta en bit körsbärs trä med en grov förgrening som passade formen.

"Museiklanod nr8"

Sixten Carlsson - ” Noshörning”

Det är svårt att beskriva en målning i text. Målningen är musikalisk, den är en omvandling av linjer, färg och form.

"Museiklanod nr8"

Annika Liljedahl - ”Sko”

”SKO” år 2023, sidentyg, knappnålar och ståltråd.
Människans kläder inkluderat skor är ett skyddande ”Skal”. Denna Sko är ett smärtsamt och skört exempel.

Det sköra och ömtåliga är för mig något vackert.

"Museiklanod nr8"

Mats Rundberg - ”Tala med fåglar”

När jag ser mina egna bilder känns det som samtal med mig själv. Samtalen påminner om fågelsång, svårtolkade men väcker min nyfikenhet. En förhoppning är att dom kan möta andras blickar och säga något i deras inre samtal.

"Museiklanod nr8"

Stina Lindskog - ”Siblings”

Det är konstigt med minnen. När jag vandrar i Gettnabos skogar ser jag nästan tydligare nu än förr mina två flickor (sedan länge vuxna) springa omkring och leka, jag hör deras skratt, skogens viskningar, rörelsen bland träden. Eller är det mig själv och min syster jag anar som en oändlig viskning från det förflutna.

”Siblings” är en målning som rör sig mellan dröm, minne, färgens uttryck och den känsla när du rör dig i ett bekant landskap där något oväntat lockar på dig och kanske får dig att upptäcka ett oväntat minne.

"Museiklanod nr8"

Matilda Cederqvist - ”Början på ett äventyr”

Väntan på någon eller något. En båt? En luftballong? Ett mod? När jag skulpterar vill jag locka fram berättelsen. Men inte min berättelse - utan din. Försiktigt skaka liv i fantasin.

Fler sidor inom kalmar kommuns konstsamling

Konstinköp 2018

Konstinköp Kalmar kommun 2018

Konstinköp 2019

Konstinköp Kalmar kommun 2019

Konstinköp 2020

Konstinköp 2020

Konstinköp 2021

Konstinköp Kalmar kommun 2021

Konstinköp 2022

Konstinköp Kalmar kommun 2022

Övriga länkar

Senast uppdaterad: 2 maj 2024
Publicerad: 2 februari 2024