Stora delar av sträckan Drag-Revsudden på väg 592 är en så kallad bygdeväg. I kombination med nya hastighetsbegränsningar vill vi skapa en säkrare trafikmiljö på en sträcka som är smal, slingrig och bitvis har dålig sikt.
En bygdeväg är mellan 5-7 meter bred och har ett enda dubbelriktat körfält. Körfältet är så smalt att två bilar inte kan mötas utan att köra ut på vägrenen. På vardera sidan av körfältet finns vägrenar som används av gångtrafikanter och cyklister. Möte mellan bilist och fotgängare eller cyklister och möte mellan bilister sker med stor hänsyn till de oskyddade trafikanterna. Syftet är att skapa en tryggare situation för oskyddade trafikanter på vägen. Exakt vad som gäller i olika situationer på en bygdeväg hittar du på samlingssidan för bygdevägar i Kalmar kommun.
Den 3/10 2022 tog kommunen över vägansvaret för delsträckan Drag-Boda och Revsudden på väg 592 från Trafikverket. Vägsträckan är smal och tillåter inte att separata gång- och cykelbanor byggs, så för att skapa en säkrare trafikmiljö genomfördes en rad andra åtgärder. Sträckan med hastighet 40 km/timmen förlängdes med 2,4 kilometer för att innefatta all sammanhängande bebyggelse i Drag, Boda och Revsudden. Vägen målades även om till bygdeväg i Drag-Boda respektive Revsudden.
Kommunen har ett ytterligare antal preliminära trafiksäkerhets- och trygghetsskapande åtgärder planerade. Åtgärderna är ännu inte detaljprojekterade och tidpunkten för genomförandet är inte bestämd.
I samband med införandet av bygdeväg delades en folder ut till boende i det aktuella området.Folder bygdeväg Drag-Revsudden Pdf, 3.1 MB.
Bidrag för enskilda vägar
Bygdeväg är en relativt ny vägtyp som finns på fem platser i Kalmar kommun.
Den offentliga belysningen är viktig både för att du ska känna dig trygg och för trafiksäkerheten.
Fri sikt i korsningar ger säker trafik på bostadsgator
Du som saknar in- och utfart från din fastighet kan ansöka om att anlägga en.
Genom att planera våra arbeten tillsammans minskar vi störningar och håller kostnaderna nere.
Här kan du söka på Transportstyrelsens samlade trafikföreskrifter.
Alla trafikanter tillsammans med kommunen behöver hjälpas åt för att skapa en god gatumiljö