Den offentliga belysningen är viktig både för att du ska känna dig trygg och för trafiksäkerheten. Kalmar kommun ansvarar för gatubelysningen på många av kommunens gator, vägar, gång- och cykelvägar, parkeringsplatser och torg på allmän plats i kommunen.
En del av gatubelysningen ansvarar inte Kalmar kommun för. Där kan det till exempel vara Trafikverket, fastighetsägare eller samfälligheter som äger och sköter belysningen. Trafikverket ansvarar för många större vägar, bland annat E22 och väg 25.
Det går inget automatiskt larm när en ljuskälla eller stolpe är trasig. Vi blir därför glada om du hör av dig till oss och berättar om du upptäcker skador på stolpar eller lampor som slocknat. Använd e-tjänsten för felanmälan. Beskriv så noga du kan vad felet är och var stolpen finns. Lämna gärna ditt namn och telefonnummer så att kommunens entreprenör kan kontakta dig för eventuella frågor.Felanmälan
När du skickar in en felanmälan som gäller kommunala belysningsstolpar kontaktar vi vår entreprenör. Ibland kan det dröja ett tag innan lampan tänds igen. Så här prioriterar vi:
Det är fel på kablar eller belysningsstyrningar. Sådana fel kräver ibland omfattande felsökning innan de kan åtgärdas.
Om belysningen du felanmält inte ägs av kommunen kommer vi att meddela dig det i ditt ärende så att du i stället kan kontakta den som äger belysningen.
Gatubelysningen styrs på olika sätt i olika belysningscentraler. Det gör att lamporna ibland inte tänds vid samma tidpunkt överallt.
Om belysningen är tänd under dagtid beror det oftast på att kommunens entreprenör är ute och underhåller anläggningen.
Kalmar kommun ansvarar för cirka 15 000 lampor runt om i kommunen.
För att spara både på miljö och pengar byter vi stegvis ut belysningen till energieffektivare LED-teknik. När vi byter till nya stolpar strävar vi efter att rikta ljuset neråt. Det minskar ljusföroreningarna, som många djur mår dåligt av, och slösar inte heller med energi i onödan.
För mycket ljus kan vara ett problem för många djur. Därför jobbar vi på olika sätt för att få rätt slags ljus på rätt plats. Det kan till exempel handla om att installera belysning med rött sken, som inte stör djurlivet lika mycket. Ibland används också närvarostyrning för att det inte ska lysa i onödan.
Felanmälan och synpunkter skickar du till oss i vår e-tjänst.Felanmälan eller tyck till
Tack för din hjälp!
Bidrag för enskilda vägar
Bygdeväg är en relativt ny vägtyp som finns på fem platser i Kalmar kommun.
Fri sikt i korsningar ger säker trafik på bostadsgator
Du som saknar in- och utfart från din fastighet kan ansöka om att anlägga en.
Genom att planera våra arbeten tillsammans minskar vi störningar och håller kostnaderna nere.
Här kan du söka på Transportstyrelsens samlade trafikföreskrifter.
Alla trafikanter tillsammans med kommunen behöver hjälpas åt för att skapa en god gatumiljö