Jonathan, VVS (värme, vatten, sanitet)

Jag gick Hotell- och restaurangprogrammet med internationell inriktning på Jenny Nyströmskolan, och därefter gick jag en bartender- och baristautbildning i Göteborg.

Jag jobbade sedan inom restaurangbranschen på olika ställen i Sverige och i Norge. Efter fyra år hade jag tröttnat på detta och tog en vinter för att läsa in ämnen på komvux så att jag skulle få högskolebehörighet.

Att välja yrke

Sedan sökte jag efter något annat att göra. Rörmokare skulle vara något för mig, tänkte jag, så jag började söka efter något sätt att komma in på det spåret. Med hjälp av internet hittade jag en skola i Halmstad. Då hörde jag av mig till Kunskapsnavet, där vi kom fram till att det fanns möjlighet att få en liknande utbildning i Kalmar. Jag hörde av mig till skolan som ville ta emot mig, men först måste jag hitta en praktikplats.

Utbildningen var så rolig

Det tog lite tid, men efter ett halvår hittade jag en enmansfirma i Karlskrona som kunde ta emot mig. Det visade sig vara ett bra ställe och jag trivdes väldigt bra. Jag lärde mig mycket där i kombination med studier i skolan en dag varje vecka. Jag hade en duktig och engagerad lärare, och det blev så roligt att jag inte tänkte på att det var en utbildning trots att det var ganska mycket teori. Det tog 18 månader att bli klar och det var ett studieupplägg som passade mig utmärkt.

Tack vare denna utbildning har jag kommit in i en bransch som jag trivs i, och nu är jag rörmokarlärling på en firma där jag trivs med allt.

VVS - Värme, vatten, sanitet

Utbildningstid: 75 veckor
Arbetsmarknad: Efter genomförd utbildning kan du arbeta som VVS-montör på ett fastighetsbolag eller på ett företag som installerar VVS.


Fler sidor inom utbildningar

Alexandra - Kock, storkök

"Jag ville utbilda mig till ett yrke och Sverige gav mig möjligheten"

Fadi - Elektriker

"Det är ett roligt jobb och mycket mer varierat än man kanske tror"

Gerry - Kock, storkök

"Jag hade jobbat som restaurangkock i många år när jag sökte upp Kunskapsnavet för att få en förändring"

Neha - Vård och omsorg

"Jag har fått en chans i livet, en utbildning som gör det möjligt att få ett intressant och meningsfullt arbete"

Thomas - Vård och omsorg

"För mig har min utbildning och mitt nya arbete betytt en helt ny värld inom arbetslivet"

Publicerad: 15 januari 2020