Fadi - Elektriker

När jag kom från Syrien till Sverige var jag 26 år. Det var 2004.

Jag lärde mig svenska på jobbet

Jag började jobba inom restaurangbranschen redan efter två veckor. Det behövdes inte så mycket språk för att diska, städa och hjälpa till i köket, men jag lärde mig prata i alla fall och jag skrev upp alla nya ord i en liten anteckningsbok som jag alltid hade med mig. Jag lärde mig svenska på mitt eget sätt.

Jag fortsatte jobba inom restaurang och år 2010 startade jag min egen pizzeria. Då hade jag också fått familj, vilket gjorde att jag efter fem år började tänka på andra yrkesmöjligheter, för när man har eget företag i restaurangbranschen är man aldrig ledig. Jag träffade min familj alldeles för lite.

Kunskapsnavet hjälpte mig

Jag gick till Kunskapsnavet 2014 med ett par yrken i bakhuvudet - VVS:are eller elektriker. Jag hade lite erfarenhet av elteknik från mitt hemland. På Kunskapsnavet fick jag tala med en vägledare och jag kom fram till att jag ville söka till elektrikerutbildningen, men först måste jag testa mina kunskaper i matte, engelska och svenska. Då visade det sig att svenskan inte räckte till. Det var skriften. Jag hade ju inte skrivit mycket på svenska. Jag fick handledning av en pedagog på Kunskapsnavet, och efter några månader hade jag tränat upp min skrift så mycket att jag låg på grundnivå. Därefter läste jag in svenska som andraspråk 1 på komvux. Efter det var jag redo att börja på elutbildningen. Den är 57 veckor lång. För mig tog det några extra veckor eftersom jag jobbade samtidigt, men det gick bra.

Nu är jag färdig med utbildningen och har en lärlingsanställning. Jag trivs jättebra. Det är ett roligt jobb och mycket mer varierat än man kanske tror. Jag är glad att jag får användning för min händighet. Det är också härligt att ha arbetskamrater. Att det är ett 7-16 -jobb gör att jag kan träffa min familj på kvällarna och jag orkar även göra lite annat som jag gillar. Toppen!

Elektriker

Utbildningstid: Cirka 57 veckor
Arbetsmarknad: Efter genomförd utbildning kan du söka lärlingsanställning i elbranschen.

Fler sidor inom utbildningar

Alexandra - Kock, storkök

"Jag ville utbilda mig till ett yrke och Sverige gav mig möjligheten"

Gerry - Kock, storkök

"Jag hade jobbat som restaurangkock i många år när jag sökte upp Kunskapsnavet för att få en förändring"

Jonathan, VVS (värme, vatten, sanitet)

"Tack vare denna utbildning har jag kommit in i en bransch som jag trivs i"

Neha - Vård och omsorg

"Jag har fått en chans i livet, en utbildning som gör det möjligt att få ett intressant och meningsfullt arbete"

Thomas - Vård och omsorg

"För mig har min utbildning och mitt nya arbete betytt en helt ny värld inom arbetslivet"

Publicerad: 15 januari 2020