God, hälsosam och näringsriktig kost

Tavla där det står vad som serveras för mat för dagen

Vårt uppdrag är att laga och servera goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider.

Det innebär att lunchen ska ge cirka 30 procent av dagsintaget och att det finns preciserade krav vad gäller vissa näringsämnen.

För att uppnå detta följs Livsmedelsverkets riktlinjer, ”Nationella riktlinjer för måltider i skolan” och "Nationella riktlinjer för måltider i förskolan". Några exempel på vad råden innebär:

  • Bra fettkvalitet = minska mängden mättat fett och öka mängden fleromättat fett.
  • Kolhydrater av god kvalitet = öka mängden fibrer och fullkorn, samt minska mängden socker.
  • Öka mängden järn, folat och Vitamin D.
  • Minska mängden salt.

Vegetarisk mat

För att värna om miljön försöker vi minska på mängden kött och öka mängden vegetabilier. Det gör vi genom att på soppdagar erbjuda vegetariska soppor och utöver det ha helvegetariska dagar 12 till 14 gånger per termin i både förskola och skola. Dessutom erbjuds dagligen ett vegetariskt alternativ på de flesta av våra skolor. Den vegetariska maten är så kallad lakto-ovo-vegetarisk vilket innebär att den kan innehålla mejeriprodukter och ägg utöver vegetabilier i form av soja, ärtor, bönor eller linser.

Fler sidor inom mat i förskola och skola

Om kostverksamheten

För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.

Måltidsupplevelse

För dig som vill veta mer om hur vi jobbar för bra skolmat och samspel mellan kost och pedagogik.

Ett grönare Kalmar

För dig som vill veta hur kostverksamheten aktivt minskar miljöpåverkan i förskola och skola

Specialkost och anpassad kost

För dig som vill veta mer om hur Kalmar kommun arbetar med specialkost i förskola och skola.

Vår personal på kostverksamheten

Kontaktuppgifter kostenheten

Vad blir det för lunch?

Här kan du läsa vad det blir för lunch

Senast uppdaterad: 8 mars 2024
Publicerad: 21 november 2018