God, hälsosam och näringsriktig kost

Vårt uppdrag är att laga och servera goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider.

Det innebär att lunchen ska ge cirka 30 procent av dagsintaget och att det finns preciserade krav vad gäller vissa näringsämnen.

För att uppnå detta följs Livsmedelsverkets riktlinjer, ”Bra måltider i skolan” och
"Bra måltider i förskolan". Några exempel på vad råden innebär:

  • Bra fettkvalitet = minska mängden mättat fett och öka mängden fleromättat fett.
  • Kolhydrater av god kvalitet = öka mängden fibrer och fullkorn, samt minska mängden socker.
  • Öka mängden järn, folat och Vitamin D.
  • Minska mängden salt.

För att värna om miljön försöker vi minska på mängden kött och öka mängden vegetabilier. Det gör vi genom att på soppdagar erbjuda vegetariska soppor och utöver det helt vegetarisk mat åtta-nio gånger per termin i både förskola och skola. Dessutom erbjuds dagligen ett vegetariskt alternativ på de flesta av våra skolor.

Kontakt

Fler sidor inom mat i förskola och skola

Om kostverksamheten

För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.

Måltidsupplevelse

För dig som vill veta mer om hur vi jobbar för bra skolmat och samspel mellan kost och pedagogik.

Matsvinn

Följ vårt arbete kring hur vi aktivt minskar matsvinnet i förskola och skola.

Specialkost

För dig som vill veta mer om hur Kalmar kommun arbetar med specialkost i förskola och skola.

Rekrytering

Är du intresserad av att jobba inom kostverksamheten?

Senast uppdaterad: 28 februari 2019
Publicerad: 21 november 2018