Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Kostverksamheten arbetar med flera olika åtgärder för att minska klimatpåverkan.
Vi har ett långsiktigt mål i kommunen att 2022 ska 75 procent av våra livsmedel vara ekologiska eller ursprungsmärkta Sverige.
Exempel på ekologiska livsmedel som köps är köttbullar, pannkakor, ägg,
krossade tomater, bananer, mjölk, fil, flera sorters pasta, mjöl, bönor, linser
med mera. Flera av dessa livsmedel är dessutom svenska. Exempel på svenska produkter från närområdet är färskt kött, charkprodukter, potatis, kyckling, ägg med mera. Fisken som serveras är ofta MSC-märkt.
Vid upphandling av livsmedel ställs höga krav på kvalitet och djurhållning i enlighet med svenska djurskyddsregler. Vi har tack vare uppdelade upphandlingar flera lokala leverantörer med fina produkter och råvaror, till exempel Ölands potatisförädling (skalad potatis och morötter samt ekologiska ägg) och Charkett i Karlskrona (färskt kött och chark).
Det mesta av kycklingen som serveras kommer från Guldfågeln på Öland. Vi väljer frukt och grönsaker efter säsong och ekologiskt så långt det är möjligt.
För att minska antalet varuleveranser till våra kök samordnas varudistributionen via en samlastningscentral. Detta är en vinst för miljön samtidigt som det ger en ökad säkerhet på våra skolgårdar.
I förskolor och skolor mäts serveringssvinnet och i skolorna mäts tallrikssvinnet. Tallrikssvinnet har mätts på skolorna sedan hösten 2013. Mätningen görs fyra gånger om året, två okända och två kända mätningar. I genomsnitt kastas 14-16 gram/elev och dag. Det kastas mindre mat på de skolor där dessa punkter följs:
Kostchef
Övergripande ansvar för kostverksamheten
Kostekonom
Ekonomi, avtal, prislistor, ePassi måltid, fakturor, digitalisering, verksamhetsledingssystem, hemsida och marknadsföring.
Handläggare
Matsedlar, statistik, mätningar och övriga administrativa uppgifter.
Kostsamordnare
Rekrytering av vikarier och samordnare för praktik inom kök. Kompetensutveckling, upphandling och leverantörskontakt.
Enhetschef
Ansvarsområde kost skola norra; Rockneby, Läckeby och Lindsdal.
Enhetschef
ann-jeanette.wetterling-berndt@kalmar.se
Ansvarsområde kost skola södra; Smedby, Trekanten, Ljungbyholm, Hagby, Halltorp, Påryd och Tvärskog.
Enhetschef
Ansvarsområde kost skola östra; Kalmarsund, Ögonstenen, Björkenäs, Lindö, Malmen, Tallhagen och Gröndal
Enhetschef
Ansvarsområde kost skola västra; Funkabo, Djurängen, Björkenäs, Trollet, Ljusstaden, Topasen och Vimpeltorpet.
Enhetschef
Ansvarsområde kost skola centrala, Vasa , Svärdsliljan, Falkenberg, Vallmon och Rinkabyholm.
Nutritionsansvarig dietist
Kost- och nutritionsfrågor, allergier, specialkost och anpassad kost
För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.
För dig som vill veta mer om hur vi jobbar för bra skolmat och samspel mellan kost och pedagogik.
För dig som vill veta mer om hur vi lagar och serverar goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider.
För dig som vill veta mer om hur Kalmar kommun arbetar med specialkost i förskola och skola.
Är du intresserad av att jobba inom kostverksamheten?