Det finns inget kösystem till Kalmar kommuns odlingslotter. Lediga lotter finns i vår e-tjänst, där du även skickar in din intresseanmälan.
E-tjänst intresseanmälan odlingslott Länk till annan webbplats.
I Tegelviken ses detaljplanen för odlingslottsområdet över, därför släpper vi inte några odlingslotter där för tillfället. Är du intresserad av just Tegelviken ber vi dig kontakta oss viakommun@kalmar.se
I kartan ovan kan du se våra olika odlingslottsområden. Du kan också klicka på varje odlingslott och få upp aktuell information.
Ett odlingslottsområde är ett område utan stugor där du hyr en liten bit mark och kan odla frukt, bär, blommor och grönsaker. Det är även tillåtet att ha en kompost.
I Kalmar finns det ungefär 300 odlingslotter på 7 olika platser. Odlingslotterna är mellan 50 och 250 kvadratmeter stora. Hyran för en odlingslott är 8,54 kronor per kvadratmeter och hyrestiden är från 1 januari till 31 december. I priset ingår vatten att vattna med. OBS! Vattnet går inte att dricka.Avtal för odlingslotter i Kalmar kommun Pdf, 154.2 kB.Särskilda villkor för odlingslotter i Kalmar kommun
Pdf, 133.8 kB.
På odlingslotten får du odla grönsaker, frukt, bär och blommor. Minst 50 procent av odlingslottens totala yta ska användas till odling. Dessa 50 procent får inte bestå av
Drivhus som används för odling räknas in i din lotts totala odlingsyta.
Jorden ska brukas på ett omsorgsfullt sätt och hållas i vårdat skick och i så stor utsträckning som möjligt sträva efter att odla enligt principerna för ekologisk odling.
Din lott ska hållas fri från ogräs. Du ska även sköta och rensa gången utanför din lott. Inga kemiska bekämpningsmedel får användas. Är du osäker kring ett bekämpningsmedel du vill använda kan du kontakta Kalmar kommun.
Trädplanteringar ska placeras minst 2 meter innanför odlingslottens gränser och 3 meter från väg. Du får inte plantera träd eller annan växtlighet med en beräknad sluthöjd på över 3 meter.
Träd, häckar och buskage på odlingslotten ska skötas av den som arrenderar lotten. Vill du ta ner ett träd på din lott ska du kontakta Kalmar kommun så hjälper vi dig så att detta sker på ett säkert sätt.
Träd, häckar eller buskar får inte växa ut över gångar eller in på en annan odlings-lott. Rotogräs, busksly och rotskott ska hållas efter.
Arter som finns med på EU:s lista över invasiva arter får inte planteras på odling-slottsområdet. Skulle de finnas ska de bekämpas. Aktuell lista över invasiva arter finns hos Naturvårdsverket.
Enligt Naturvårdsverket är en invasiv art växter, djur, svampar och mikroorganismer som flyttats till en ny miljö och som där sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen och samhället.
Det är inte tillåtet att ha djur, som till exempel kaniner eller fåglar, permanent på odlingslotten.
Husdjur får vistas på din lott. Om lotten saknar en säker inhägnad ska husdjuret vara kopplat.
Du får använda en grill på din odlingslott. Det är inte tillåtet att göra upp eld på marken, både på och utanför odlingslotten, eller att bygga en fast grill på odlings-lotten.
Om det är eldningsförbud, som räddningstjänsten beslutar om, är det reglerna i eldningsförbudet som gäller.
Du får ha trädgårdsmöbler på din odlingslott. När trädgårdsmöblerna inte används ska stolar sättas ihop och sättas fast så att de inte blåser bort.
Om du använder parasoll som sol- eller regnskydd så ska det fällas ner när du inte är på odlingslotten. Tänk på att sätta fast dem ordentligt så att de inte blåser bort.
Du får lägga sten eller plattor på en 10 kvadratmeter stor yta på din lott.
Om du väljer att ha din lott inhägnad gäller en maxhöjd om 1,1 meter.
Vi ska vara rädda om vårt vatten. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen under varma perioder. Samla gärna regnvatten att vattna med.
Inga nya byggnationer får byggas med undantag för en redskapsbod på 2 kvadratmeter och med en maxhöjd på 1,9 meter.
Du får ha ett drivhus som är 4 kvadratmeter och med en maxhöjd på 1,9 meter.
Koloniområdena i Kalmar kommun drivs av föreningar och du får kontakta dem om du är intresserad av en kolonilott. Kontaktuppgifter brukar finnas på koloniområdenas välkomstskyltar.
Från och med 1 april 2021 gäller ett nytt avtal för odlingslotter. Du kan läsa mer om arbetet med det nya avtalet och vad det innebär för dig som hyresgäst här:
Kontaktcenter
Stadshuset
Östra Sjögatan 18
Box 611
391 26 Kalmar