Gäller från och med 14 december 2020.
Kalmar kommun har tagit fram ett nytt avtal för odlingslotter. Det nya avtalet kommer att skickas ut till alla som idag arrenderar en odlingslott hos Kalmar kommun.
I arbetet med det nya avtalet har vi utgått från dialogträffarna som genomfördes under hösten 2020. Du kan läsa mer om dialogerna här.
Ett odlingslottsområde är ett område utan stugor där du hyr en liten bit mark och kan odla frukt, bär, blommor och grönsaker. Det är även tillåtet att ha en kompost.
I Kalmar finns det ungefär 300 odlingslotter på 7 olika platser. Odlingslotterna är mellan 50 och 250 kvadratmeter stora. Hyran för en odlingslott är 7,49 kronor per kvadratmeter och hyrestiden är från 1 april till 31 mars. I priset ingår vatten att vattna med. OBS! Vattnet går inte att dricka.Karta över odlingslotter i Kalmar kommunAvtal för odlingslotter i Kalmar kommun
Kalmar kommun har tagit fram ett nytt avtal för odlingslotter som börjar gälla 1 april 2021. Informationen nedan är de regler och riktlinjer som gäller nu.
En odlingslott ska användas för odling. Om avtalet inte följs återställer vi odlingslotten och fakturerar dig som hyresgäst för kostnaden.
Odling
På odlingslotten får du odla grönsaker, frukt, bär och blommor.
Avfall
Växtavfall på odlingslotten ska du kompostera i egen kompost.
Annat skräp måste du själv ta hand om och slänga i dina hushållssopor eller återvinna på kommunens återvinningscentral.
Byggnader, möbler och redskap
På din odlingslott får du placera en mindre redskapsbod och förvara mindre bänkar att sitta på. Redskapsboden får vara max två kvadratmeter och 190 centimeter hög. Redskapsboden ska enbart vara avsedd för förvaring av redskap för odling. Trädgårdsmöbler är inte tillåtna.
Runt din odlingslott får du ha en inhägnad. Inhägnaden får vara högst 120 centimeter från marken och ska vara genomsiktlig. Därför får inhägnaden inte bestå av plank eller annan tät beklädnad. På odlingslotten får du heller inte plantera buskar eller häckar i syfte att avgränsa eller avskärma mot annan odlingslott.
Eldning
Du får inte göra upp eld eller grilla på odlingslotten.
Det finns inget kösystem till Kalmar kommuns odlingslotter. Om det finns några lediga lotter släpps de den 1 april varje år och då är det de som först hör av sig som får hyra odlingslotter.
Privata koloniområden
Koloniområdena i Kalmar kommun är privata och du får kontakta dem om du är intresserad av en kolonilott. Kontaktuppgifter brukar finnas på koloniområdenas välkomstskyltar.
Kontaktcenter
Stadshuset
Östra Sjögatan 18
Box 611
391 26 Kalmar
Om våra lekplatser, lekparker och aktivitetsparker.
Kalmar är en grön stad med många parker av olika karaktär. Här kan du hitta allt från små oaser till stora parker.