Utflyktstips i hela kommunen

Småbåtshamn med fyra små motorbåtar som lagt till. I förgrunden är det meterhög vass och i bakgrunden är det ett skogslandskap.

På Ekö finns både småbåtshamn och badplats. I närheten finns även fina möjligheter att skåda fågel.

Kalmar har mycket att erbjuda när det kommer till friluftsliv! Vi har en stor variation i natur och upplevelser, och det är nära till det mesta.

Under våren 2021 har Kalmar kommun tagit fram en utflyktsbroschyr som ska guida dig till nya och vackra platser, oavsett om du är inbiten Kalmarit eller besökare i vår kommun. Broschyren heter "Under bar himmel i Kalmar" och ger tips på utflykter i naturen.

Utflyktsguiden har medfinansierats genom statsbidrag Lokala naturvårdssatsningen, LONA, som förmedlats av Länsstyrelsen Kalmar län.

Logotyp för LONA, Lokala naturvårdssatsningen
Vindskydd i Ljungnäs, med både vatten och skog i bakgrunden. Vid en bänk gjord av en stam står termos och ryggsäck.

Ljungnäs - ett utflyktsmål med många möjligheter. Lockas du av tanken på att sova under bar himmel? Foto: Wilson Creative

Ljungnäs

Vägen till Ljungnäs ramas in av charmiga stenmurar och ett småskaligt åkerlandskap. Trakten har varit bebodd sedan bronsåldern och vid byvägen finns rösen från den tiden.

Omgivningarna kring Ljungnäs bjuder på ett varierat landskap, med allt från öppna hagmarker, åker- och odlingslandskap till skog, strandängar och skärgård. Här finns alltså möjlighet för många typer av friluftsliv – du kan till exempel paddla kanot, vandra, laga mat vid fasta grillplatser och varför inte övernatta under bar himmel vid något av områdets vindskydd?

Revsuddens hamn med en liten röd stuga och en eka som lagt till här. Det är helt vindstilla, vattnet är precis spegelblankt.

På Skäggenäshalvön finns många pärlor. Hur vore det med en fika här, vid Revsuddens hamn? Foto: Wilson Creative

Skäggenäshalvön

Trädjättar och insektsmyller! På Skäggenäshalvön finns spännande miljöer och sällsynta arter att upptäcka för både historie- och växtintresserade. Upplev skogs- och kustmiljöer på en promenad eller på cykel, genom bad, camping, fiske och paddling. En trevlig start på din utflykt är Lindö naturreservat.

Missa inte den magiska utsikten från Kalmars högsta punkt Alkullaberget, som
ligger en bit in i tallskogen vid Revsudden. Här finns mängder med stigar där du kan möta både joggare, cyklister och hästar. Stora stenbumlingar, kallade "Gumman och Gubben", är spännande för barn som vill klättra eller leka koja.

Grusgång med cykel parkerad intill ett staket.

Upplevelserna är många på Kalmars koloniområden. Från de allmänna gångarna kan du ta del av blomster- och odlingsprakt, oavsett om du har en egen täppa eller inte. En riktig inspirationskälla! Foto: Wilson Creative

Koloniträdgårdarna

I närheten av stadskärnan finns fyra större koloniträdgårdsområden. Här ser trädgårdsentusiaster till att det finns ett stort utbud av blommor, grönsaker, frukter och träd. Det bästa av allt? Du kan också uppleva koloniträdgårdarna i all deras prakt, bara en liten bit från stadens ljud och puls.

Du är välkommen för att promenera på smala grusvägar, mellan de privata koloniträdgårdarna med små stugor. Flera av Kalmars koloniområden är över 100 år. Koloniområdena är utspridda i staden, men var och en av dem är helt klart värda ett besök. Vi vågar lova att du kommer hem med inspiration till trädgården, balkongen eller fönsterbrädan!

Man går ner för en brant stig. Framför sig har han utsikt över Västra sjön, ett av Kalmartraktens få skärgårdslikande områden.

I Skärgårdsparken ska du passa på att ta dig upp på höjden. Här har du fin utsikt över Västra sjön och skärgårdsmiljön. Kanske planerar du för en kajak- eller kanottur mellan öarna? Foto: Wilson Creative

Skärgårdsparken

Skärgårdsparken är samlingsnamnet på de stora grönområdena utmed norra delen av Västra sjön, mellan Stensö och Boholmarna. Här finns mycket att upptäcka, både för dig som vill njuta av en promenad genom skog, skärgårdsmiljö och våtmark, eller för dig som vill skåda fåglar. Lockar inte det finns skyltade MTB-slingor och en dirttrack-bana för terrängcykling. Kan det vara något för dig?

När du är i Skärgårdsparken, missa inte höjderna varifrån du kan kika ut över Västra sjöns skärgård. Med kajak, kanot eller mindre båt kan du dessutom ge dig ut och upptäcka skärgården. Vadholmen är en bra startpunkt för en kanotutflykt.

En smal landsväg i grus, på sidorna av vägen finns faluröda hus och en silo.

Blir det mer Småland än såhär? Mortorp är en perfekt utflykt för en skön cykeltur eller promenad längs slingrande vägar och stigar.

Mortorp

Vid Mortorps kyrka finns startpunkten för en skyltad vandringsrunda i skogs-, å- och kulturlandskap. Längs rundan finns flera utflyktsmål att upptäcka, som Lindforsen,
Björkmannaön och Törsbo. Här finns även ”Rolands damm”, med en fin slinga av broar så man kan vandra eller cykla runt Hagbyån och vidare förbi Mortorp till Kristinelunds herrgårdslandskap. Upplev de slingrande vägarna och det rofyllda odlingslandskapet strosandes eller på cykel.

I en skogsmiljö med flera meter höga stenblock sitter en kvinna sitter på ett av de stora stenblocken.

Stora stenblock och spännande natur i Kanaberg. En plats som lockar både stora och små!

Kanaberg

Klä dig i tåliga kläder och koppla på barnasinnet - här finns massor att uppleva! Kanaberg ligger en bit från Påryd och bjuder på äventyrlig vandring. Skogen är full av
stora stenblock från istiden, höga och spruckna stenblock med grottliknande håligheter. Traska mellan, klättra och kryp in i grottor. Men pass upp för det sägs att tjuvar, troll och andra väsen också håller till här!

I Kanaberg kan du variera vandring med klättring – en perfekt utflykt för barnfamiljer.
Besöker du Kanaberg på sensommaren är ett tips att ta med blåbärshinken då det
brukar vara fullt av bär här.

Kontakt

Fler sidor inom natur, friluftsliv och parker

Båtar och hamnar

Båtplatser och småbåtshamnar i kommunen

Vandring, cykling och motion

Vandra, cykla, motionera i Kalmar kommun

Natur- och friluftsområden

Vår kommun är full av vacker natur och flera smultronställen

Parker, lek och odling

Vad vore en stad utan parker, lekplatser eller odlingsmöjligheter

Bad och fiske

Var du än befinner dig i Kalmar känner du närheten till havet och naturen

Friluftsprogram

Programmet beskriver kommunens friluftsliv

Hundrastgårdar och hundbad

I Kalmar kommun finns en del platser skapade särskilt för hundar och hundägare.

Grillplatser

I flera av våra friluftsområden och vid badplatser, motionsspår och vandringsleder finns grillplatser.

Naturkartan

Välkommen till natursköna Kalmar!

Skärgårdsparken

Skärgårdsparken

Senast uppdaterad: 15 december 2022
Publicerad: 17 juni 2021