Skateparken fyller ett tomrum

Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480, Foto: Ola Carlsson

Melker Labory, ordförande i föreningen Active 0480.

Under nästa år kommer en ny skatepark att stå klar i mitten av Norrlidsparken. Ordföranden för den lokala skateföreningen Active 0480, Melker Labory, menar att den fyller ett tomrum i staden.

– Kalmar län är ett av tre län i Sverige som saknar en ordentlig skatepark. Med den här anläggningen visar Kalmar kommun att man lyssnar på ungdomarna och investerar i något som är väldigt stort i hela landet. För vår förening betyder parken oerhört mycket.

Skateföreningen har en stor roll i byggandet av den nya skateparken i Norrliden och Melker Labory hoppas att parken ska kunna fungera som en kulturell dynamo i området.

Kikade på andra parker i landet

Föreningen Active 0480 har funnits sedan 2012 och har cirka 150 medlemmar. Alla med hjul är välkomna och medlemmarna åker skateboard, bmx, inlines och kickbikes. Kultur- och fritidsförvaltningen på Kalmar kommun gjorde en förfrågan till föreningen om de kunde yttra sig om aktivitetsparken i Norrliden och ett planeringsarbete inleddes.

– Vi kikade på projektet och jämförde med andra parker runt om i Sverige. Vi konstaterade att pengarna som var budgeterade för aktivitetsparken inte skulle räcka till en skatepark också, så vi skrev ett omfattande underlag med vad vi ansåg behövdes. Därefter tog arbetet fart på riktigt, berättar Melker.

Fick pengar av Arvsfonden

För att skateparken skulle bli verklighet sökte föreningen bidrag och blev beviljade 5 miljoner kronor från Arvsfonden och 200 000 kronor från Smålandsidrotten. Resterande kostnader står Kalmar kommun för. Utgifterna är enligt Melker väl investerade.

– För vår förening innebär detta så mycket mer än att bara åka skateboard, det är ett socialt projekt där vi hjälper till att ta ansvar för Kalmars utveckling. Parken kommer att skapa en meningsfull fritid för många och kan även bygga broar mellan olika kulturer och generationer.

Mervärde för Norrliden

Trots de positiva aspekterna med en ny skatepark i Kalmar så förstår Melker att invånarna i Norrliden kanske ställer sig frågande till satsningen.

– Jag har full respekt för att någon kanske är lite nervös men jag tror och hoppas att man ser det som ett rejält mervärde för stadsdelen. Skate har alltid förknippats med ett visst mått av rebelliskhet men har en helt annan prägel idag. Vi som förening jobbar aktivt med integrations- och genusfrågor och den här parken kommer att vara öppen för alla och verkligen sätta Norrliden på kartan.

Senast uppdaterad: 10 augusti 2020
Publicerad: 22 mars 2019