Så föddes den berömda Skälbykorven

Systrarna Eivor och Greta Le Grand uppfann den berömda Skälbykorven som faktiskt finns än idag!

De blandade malet fläsk- och nötkött från Skälby med kryddor till en smet, stoppade korven och kallrökte den. Hela tillverkningen skedde i köket på Skälby kungsgård.

I början av 1940-talet flyttade systrarna Le Grand från Skälby till Västerlånggatan i Gamla stan där de fortsatte att göra sin omtyckta korv. Men mot slutet av 1950-talet, ansåg hälsovårdsmyndigheten i Kalmar att systrarnas kök inte lämpade sig för livsmedelstillverkning och deras verksamhet stoppades.

Eivor och Greta flyttade då korvproduktionen till charkuteristen John Abrahamsson och hans charkuteributik på Fatabursvägen. Johns son, Jan Ewert, tog över både recept och tillverkning i slutet av 1960-talet. Några år senare flyttade företaget, nu benämnt Abrahamssons Chark AB till Trångsundsvägen. Idag tillverkas Skälbykorven i Enköping.

Eivor och Greta föddes 1887 och 1892. De dog 1984 och 1980 och blev alltså 97 och 88 år gamla.

Fler sidor inom spännande historia om skälby kungsgård

Familjen le Grands tid på Skälby

Axel Eward le Grand föddes i Lund 1850. Hans familj, med den jordbrukande fadern i spetsen, flyttade runt i sin jak...

Skälby – ett helt samhälle i miniatyr

I slutet av 1600-talet fanns en mängd större och mindre byggnader på Skälby.

Skälbys historia

Här kan du hälsa på djuren som sköts av 4H-gården, fika och klättra högt upp mot himlen i spindelnätet.

Skälbys torp

Om du hör ordet TORP, tänker du kanske på en röd liten stuga med vita knutar. Framför står en torpare och hans fru ...

Senast uppdaterad: 2 juli 2021
Publicerad: 1 juni 2021