Stödet finns för att underlätta bildandet av ny förening och göra det lättare för föreningen att driva verksamhet de första sex månaderna.
I samband med att föreningen kontaktar kultur- och fritidsförvaltningen för att registrera en ny förening bokar föreningen in ett möte med en fritids- eller kulturutvecklare. Vid detta möte presenterar föreningen sin verksamhet och ett ansökningsformulär fylls i. Ansökningsformuläret utgör underlag för hur stort startstödet blir.
Lokala föreningar som har sitt säte i Kalmar kommun och som bedriver ideell verksamhet. Föreningen ska tillhöra en riksorganisation och vara registrerad i Kalmar kommuns föreningsregister.
Föreningen ska uppfylla de allmänna bestämmelserna. Förening ska vara uppbyggd och fungera enligt demokratiska principer och öppet ta ställning för demokratin som samhällssystem.
Av föreningens stadgar ska framgå att alla som instämmer i föreningens målsättning har rätt till medlemskap och att vara med i föreningens verksamhet.
Till ansökan ska bifogas:
Startstöd kan sökas löpande under året. Stödet innebär inte att föreningen är formellt godkänd för fortsatt stöd. Föreningen måste ha varit verksam under minst sex månader innan kultur- och fritidsnämnden kan avgöra om föreningen är berättigad till övriga föreningsstöd.
Stödet utbetalas till föreningens plus- eller bankgiro inom en månad efter första mötet
För information kontakta: Kultur- och fritidsförvaltningen, telefon (vxl.): 010-352 00 00idrott_forening@kalmar.se
Här finns mer information kring stöd till barn- och ungdomsföreningar
Här kan du läsa mer om vilka allmänna bestämmelser som gäller för föreningsstöd.
Bygdepeng är ett ekonomiskt stöd för lokal utveckling av en ort, by eller stadsdel och kan möjliggöra olika idéer.
Läs mer om barn- och ungdomsverksamhet - driftstöd
Läs mer om barn- och ungdomsverksamhet - investeringsstöd
Här kan du läsa mer om stöd till projekt - ideella föreningar
Läs mer om stöd till arrangemang - ideella föreningar
Läs mer om stöd till säker och trygg förening