Förskola är en skolform för barn i åldern 1-5 år. Verksamheten bedrivs i form av förskola, öppen förskola eller i pedagogisk omsorg så kallat familjedaghem. Förskolan har sedan hösten en läroplan, som heter Lpfö18.
Anmälan om behov av förskola eller barnomsorg görs i första hand via vår
e-tjänst. Det är viktigt att anmälan görs i god tid. Inom fyra månader efter anmälan ska barnet erbjudas plats i förskola eller familjedaghem.Anmälan via e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förskolorna har öppet hela året och under större delen av dagen. Kalmar kommun erbjuder också barnomsorg på obekväm arbetstid på fyra förskolor. Öppethållandet kan anpassas till barnens behov och till föräldrarnas arbetstider/studietider.
Alla barn mellan ett och fem år har rätt till förskoleverksamhet. För barn med hemmavarande föräldrar är rätten begränsad till 15 timmar per vecka.
Från och med hösten 2010 infördes allmän förskola för barn mellan 3-5 år. Den allmänna förskolan är avgiftsfri och gäller 15 timmar per vecka under skolans terminstid. Barnet har rätt till allmän förskola från och med starten av höstterminen det år barnet fyller tre år.
Vilken tid verksamheten har allmän förskola bestäms av rektor på förskolan. De kan alltså skilja sig åt mellan olika förskolor.
Du registrerar tider för förskola och fritidshem i appen Unikum Familj. Från två kalenderveckor framåt kan du som vårdnadshavare fylla i ditt barns planerade närvaro i förskola/fritidshem.Läs mer om Unikum Öppnas i nytt fönster.
Om du inte har e-legitimation kan du fylla i en blankett, som också går att hitta under "Självservice" i e-tjänsten. Notera att blanketten ska skickas till den förskola barnet är placerat på.
Vistelsetid är den genomsnittstid som ditt barn är på förskolan. Vistelsetiden motsvarar din arbetstid/studietid plus restid.Vistelsetid och schematid Öppnas i nytt fönster.
I vår karttjänst kan du söka efter ditt barns upptagningsområde, alltså den förskola som barnet tillhör, genom att skriva in barnets folkbokföringsadress.Upptagningsområden på karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du anmäler plats i någon av Kalmar kommuns förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg genom att använda vår e-tjänst eller vända dig direkt till den förskola där du vill placera ditt barn. Anmäl via e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du däremot ansöka om plats på fristående förskola gör du det direkt till förskolan du är intresserad av.
Vi genomför kontroll mot Skatteverkets inkomstuppgifter en gång per år. Belopp som över- eller understiger 500 kronor måste betalas till oss eller betalas tillbaka. Det kommer då en faktura eller återbetalning på posten.
Kontrollen görs i januari varje år och då kontrolleras inkomståret två år tidigare. Kontrollen 2020 gäller alltså inkomståret 2018 enligt Skattemyndighetens taxerade inkomst.
Du hittar vilka regler som styr avgiften i tillämpningsföreskrifterna
Avgifter och regler
Har du frågor om fakturan ska du kontakta förskolans expedition. Det är endast den enhet som skickat fakturan som kan svara på frågor om den.
För dig som har ett arbete som innebär att du har behov av barnomsorg på kvällar, nätter och helger, erbjuder Kalmar kommun barnomsorg på fyra förskolor i kommunen. Barnomsorg på kvällar, nätter och helger vänder sig till dig som har barn mellan 1 och 12 år.Kväll-, helg- och nattomsorg i Kalmar kommun
Avgiften är en fast månadsavgift som bestäms oberoende av hur många dagar barnet varit närvarande inom barnomsorgen. Avgiften tas ut tolv månader per år.
Den högsta avgiften i respektive verksamhetsform ska betalas för det yngsta barnet i familjen, det vill säga det yngsta barnet räknas som barn 1. Avgiften bestäms av storleken på hushållets sammanlagda bruttoinkomst per månad (årsinkomst dividerat med 12) oberoende av om barnen är gemensamma eller ej.Avgifter och regler
Vi garanterar att ditt barn får plats inom fyra månader på någon av kommunens förskolor. Vår målsättning är dock att så långt som möjligt se till vårdnadshavarnas önskemål.
Kön är gemensam för hela Kalmar kommun men administreras av den förskola där barnet bor. Vänd dig direkt till förskolan där du bor, eller till den förskola som du vill att ditt barn ska placeras på, för att få mer information.
Fristående förskolor har egen kö och placering.
Du måste säga upp platsen skriftligt, vilket kan ske antingen via vår e-tjänst eller att du vänder dig direkt till den förskola där ditt barn är placerat för att få hjälp.
Tänk på att säga upp platsen minst två månader i förväg. Avgift tas alltid ut under uppsägningstiden.Säga upp plats i barnomsorgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det går bra att göra en omplacering via e-tjänsten och genom att ta kontakt med den förskola som man önskar byta till.Byta förskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Avgiften för förskola och fritidshem fördelas över årets alla tolv månader. Det innebär att även om ditt barn inte vistas i förskolan, eller på fritids, under en sommarmånad så får du en faktura.
När förskolebarn får syskon så får de vara kvar på heltid två veckor innan de går över på 15 timmar i veckan.
Lista över alla förskolor i Kalmar kommun
Avgifter och regler för förskola och pedagogisk omsorg
Du anmäler och säger upp plats via vår e-tjänst eller till aktuell förskola eller fritidshem
Information om hur man startar fristående barnomsorg
Inloggning vårdnadshavare
Avgifter och regler för förskola och pedagogisk omsorg
För dig som har ett barn som ska börja skolan.