Stödet finns för att ge organisationer och andra aktörer inom kultursektorn möjlighet att arbeta med utvecklingsprojekt och tillfälliga satsningar inom olika prioriterade områden inom det kultur- och fritidspolitiska programmet. Projekten ska på kort eller lång sikt bidra till att stärka och utveckla kulturlivet i Kalmar kommun.
Kultur- och fritidspolitisk vision Pdf, 4.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Syftet med projektstödet är att stötta nytänkande idéer kring hur kulturaktiviteter kan utvecklas, gärna i samverkan med andra aktörer. Stöd kan ges under maximalt tre år och ges ett år i taget för samma projekt.
Organisationer och andra aktörer inom kultursektorn som bedriver kulturverksamhet i Kalmar kommun.
Kulturaktören ska bedriva en verksamhet som präglas av demokratiska värderingar och är öppen för alla. All barn- och ungdomsverksamhet ska vara alkohol- och drogfri.
Stödet beviljas för ett till tre år. Tanken är att stödet ska vara ett stöd i att komma igång första året, för att kunna utveckla projektet år två och tre. Avsikten är att projektet, om möjligt ska hitta egen finansiering, övergå till ordinarie verksamhet eller hitta en annan form.
Aktör som får stöd är skyldig att ge kultur- och fritidsnämnden insyn för att kunna granska verksamheten. Bank- eller plusgiro krävs. Oriktiga uppgifter i ansökan eller felaktig användning av medel kan påverka kommande års stöd och göra att föreningen blir återbetalningsskyldighet.
Den totala budgeten för stödkategorin fastställs av kultur- och fritidsnämnden varje år.
Ansökan görs löpande under året digitalt via ” Stöd till kulturprojekt” i kommunens system för bokning och bidrag, Rbok.
Rbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta gärna kontakt med kultur- och fritidsförvaltningen om du har en projektidé som du vill diskutera. Kommunens kulturutvecklare kan ge tips och råd kring hur du ska tänka kring ansökan.
Redovisning av projektet kan göras på flera olika sätt. Dokumentera gärna projektet med bilder, filmer, artiklar, nyhetsinslag med mera. Redovisning görs digitalt via Rbok senast två månader efter avslutat projekt.
Projektstödet betalas ut till föreningens plus/bankgiro efter att den bidragsberättigade skickat in redovisningen. Avvikelser från detta kan ske efter överenskommelse med förening. Kultur- och fritidsnämnden kan utfärda kompletterande bestämmelser om så behövs.
För information kontakta: Kultur- och fritidsförvaltningen, telefon (vxl.): 010-352 00 00kultur_forening@kalmar.se
Bygdepeng är ett ekonomiskt stöd för lokal utveckling av en ort, by eller stadsdel och kan möjliggöra olika idéer.