Kalmar Teater 160 år

År 2023 fyllde Kalmar Teater 160 år. Invigningen hölls den 4 januari 1863. Genom åren har det förutom teater arrangerats konserter, danser, bio, revyer, cirkus, varieté, stand up, trolleri med mera.

Kalmar Teater 160 år logga

Under 2023 uppmärksammade vi 160-årsjubiléet på olika sätt. Här är några av årets händelser:

Fotoutställning: Teater i Kalmar

Mellan den 15 mars – 15 juni var utställningen ”Teater i Kalmar” i teaterhuset. Här kunde du förutom Kalmar Teater ta del av andra historiska bilder från teaterlivet i Kalmar. Utställningen visades i en av teaterfoajéerna och kunde ses i samband med teaterbesök eller vid förfrågan till kalmarteater@kalmar.se. Bilderna har tidigare exponerats i samband med Lokalteaterns 40-årsjubileum.

Utställningen visades mellan den 15 mars – 15 juni och gjordes i samarbete med Kalmar läns museum. Producent: Maria Kanjé. Bearbetning/montage: Martina Arbman Sundén och Kristina Jeppsson.

Thalias Hus – Kalmar Teater 160 år

Den 25 april arrangerade Kalmar Teaterförening (en av landets äldsta) en specialföreställning på Vallens soppteater då publiken erbjöds en rundvisning i teaterhuset. Därefter följdes ett samtal om teatern och dess betydelse med journalisten Anna Hedelius och skådespelerskan Martina Sundén. Anna Hedelius är en av författarna bakom boken ”Thalias Hus” som lyfter fram olika teaterhus och deras historier runt om i landet.

Teateranslag från 1877

Teateranslag från 1877.

Fler sidor inom kalmar teater

Att hyra Kalmar Teater

Den anrika teatern går att hyra av såväl föreningar som företag

Bra att veta

Bra att veta när du besöker Kalmar Teater

Kalmar Teaters historia

Vid invigningen 1863 bodde endast 8000 personer i Kalmar

Platskarta Kalmar Teater

Bilder från platsernas respektive synvinkel

Senast uppdaterad: 8 april 2024
Publicerad: 22 mars 2023