För att minska kriminalitet och otrygghet i kommunen samverkar vi med andra aktörer. Våra insatser bygger på forskning och den lokala problembilden.
Utgångspunkterna för vårt arbete är formade efter Brottsförebyggande rådets (BRÅ) modeller om samverkan och orsaksanalys.
Läs mer om dem på bra.se Länk till annan webbplats.
I det brottsförebyggande arbetet samarbetar vi med föreningslivet, näringslivet, andra kommuner och statliga myndigheter (varav en särskild viktig är Polismyndigheten). Samarbetena är många, men ett exempel på när vi samverkar med andra myndigheter är vid en del tillsyner. Tillsyner är en rutinmässig del av vårt kommunala uppdrag. Genom att göra dem tillsammans med andra myndigheter får vi en bättre helhetsbild om verksamheten.
Kommunen är en stor och viktig aktör i sig och därför lägger vi också stor vikt på vårt interna och gemensamma arbete i hela kommunkoncernen.
Kalmar kommun har ett lokalt brottsförebyggande råd som träffas minst fem gånger per år. Råder består av representanter från politiken och civilsamhället. Där är också polisen representerade.
Läs mer om det lokala brottsförebyggande rådet Länk till annan webbplats.
Grunden för det brottsförebyggande arbetet är att skapa en god lägesbild. Utifrån lägesbilden gör vi analyser som leder till konkreta åtgärder. Sen följer vi upp om hur det har gått och om åtgärderna har hjälpt.
För att skapa en lägesbild gör vi bland annat en trygghetsundersökning tillsammans med polisen varje år. Tillsammans med polisen följer vi också varje vecka upp utvecklingen i kommunen där vi tittar bland annat på vilka polisanmälningar som kommit in. Vi arbetar också med Embrace som är det mest använda systmet för brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i Sverige.
Brottsförebyggande rådet arbetar för att du ska kunna känna dig trygg och säker i vår kommun
Stöd och information om vad du behöver tänka på för att hålla barn och ungdomar borta från brottslighet.
Genom att upptäcka och motverka välfärdsbrott ser vi till att skattebetalares pengar kommer dit de ska.
Genom grannsamverkan kan du och dina grannar minska risken för brott i er boendemiljö och i ert närområde.
Det drogförebyggande arbetet utgår från kommunens drogpolitiska program.
Genom att ta hand om varandra kan vi göra varje evenemang till en positiv upplevelse!
Så arbetar vi för att förebygga att personer radikaliseras och går över gränsen till våldsbejakande extremism.