Ta partydroger? För en del personer kanske det inte verkar vara en big deal. Men varje köp av narkotika driver den gängproblematik som vi ser i samhället.
Varje år omsätter narkotikahandeln 2,7–6,9 miljarder kronor. Varje år dör över 100 personer i Sverige i gängrelaterade brott. Många ser droger som “en kul grej” och inte tänker så mycket på om att ens val göder gängkriminaliteten. Att det i värsta fall leder till att personer mister sina liv i brott kopplat till droger. Men ditt val kring droger har stor betydelse.
Gängrelaterade brott har på senare tid ökat i Sverige och särskilt här i Kalmar med tre mord som skett under 2022. Samtidigt har det blivit allt mer normaliserat att partydroga. I en nationell informationskampanj från polisen, lyftes nyligen partydrogande som stor finansiär till gängproblematiken. Det är någonting vi i Kalmar kommun också vill understryka.
Denna kampanj gör vi för att informera om vikten våra val kring droger har. Att handla och bruka droger innebär att man finansierar kriminella nätverk.
Vi är många delar av samhället som tillsammans behöver arbeta mot gängproblem kopplade till droger. Ditt bidrag som invånare, att säga nej till droger, är viktigt.
Som kommun arbetar vi drog- och brottsförebyggande. Så för dig som behöver, finns det bra hjälp att få.
Stöd till dig som vill sluta använda droger Länk till annan webbplats.Stöd till dig som förälderDen nationella kampanjen mot partydroger Länk till annan webbplats.Läs mer om kommunens drogförebyggande arbete
Gängkriminaliteten har även stora ekonomiska konsekvenser. En person som i 15 års tid är gängkriminell kostar samhället drygt 23 miljoner kronor.
Det vi vill förmedla med kampanjen är att vi alla har ett ansvar för att minska droghandeln i samhället. Genom att köpa partydroger bidrar du till att droghandeln fortsätter och att det dödliga våldet fortsätter.
Alla är inte informerade om vilka konsekvenser partydrogandet har för gängkriminaliteten. Med denna kampanj vill vi höja medvetenheten kring problemet. I förlängningen är kampanjen en del i arbetet med att minska narkotikamissbruket och gängproblematiken.
Användning av narkotika, som inte sker i vetenskapligt eller medicinskt syfte, är förbjuden i Sverige. Marknaden för droger är därför illegal. Hur stor den illegala marknaden är styrs av den efterfrågan på droger som finns.
Vinsterna från narkotikaförsäljning är en stor drivkraft för de organiserade kriminella, där gängen ingår. Om samhället kom tillrätta med narkotikaproblematiken, eller kraftigt minskade efterfrågan, skulle det inte finnas någon annan brottslig verksamhet som kom i närheten av att generera dessa vinster. Uppskattningsvis omsätter narkotikaförsäljningen 2,7–6,9 miljarder kronor årligen i Sverige.
Kalmar kommun skakades av de gängrelaterade brott som skedde under 2022. Denna kampanj är ett svar på det. Liknande budskap har nyligen även lyfts på nationell nivå i samverkan med polisen så vill vi öka medvetenheten kring problemet även på lokalnivå.
Vill berätta att vi alla bär ett ansvar i frågan. Det vi som invånare efterfrågar, köper och brukar, exempelvis då partydroger, får i förlängningen konsekvenser i gängproblematiken. Det ansvar behöver vi alla vara medvetna om.
Vi är många som behöver hjälpas åt för ett tryggare Kalmar - invånare, kommun, polis, krögare och så vidare. För invånare kan bidraget vara att säga nej till droger.
Ja, så pass många att det skapats en marknad som genererar stora vinster. Polisen har sett en ökning av cannabis, kokain och amfetamin. Droganvändandet sker dessutom mer utbrett än tidigare bland flera olika åldrar och personuppgifter.
Det förebyggande arbetet mot droger bedrivs brett i kommunen men med mest fokus inom skolan och socialtjänsten. Samarbetet med polisen är också tätt.
Ett arbete har nyligen startats upp för att öka medvetenheten inom kommunen och näringslivet om verksamheter som sysslar med pengatvätt. Genom att upptäcka företag som sysslar med illegal verksamhet har vi chans att hindra illegala verksamheter att få sitt fäste i Kalmar.
Vi erbjuder missbruks- och beroendevård för personer som behöver stöd samt deras anhöriga. På Alkohol- och drogmottagningen (ADM) kan personer ta en direktkontakt och få tid snabbt.
Kalmar var också en av de första kommunerna utanför storstäderna som startade samarbete med krogarna bland annat för att minska tillgången till droger.
Kommunen arbetar brottsförebyggande och trygghetsskapande i tätt samarbete med polisen, bland annat för att motverka gängkriminalitet. En stor satsning inom området gjordes för två år sedan när en ny enhet på kommunen skapades för att arbeta med frågorna.
Exempel på brottsförebyggande insatser som gjorts de senaste åren:
Framåt kommer fokus även ligga på att öka medvetenheten inom kommunen och näringslivet om verksamheter som sysslar med pengatvätt. Genom att upptäcka företag som sysslar med illegal verksamhet har vi chans att hindra illegala verksamheter att få sitt fäste i Kalmar.
Arbetet fortsätter leva vidare efter kampanjen, men under namnet “Kalmar mot droger” som är vårt långsiktiga arbete kring förebyggande mot droger.
Mottagning för barn och familj: 010-352 00 00
Mottagning för vuxna: 010-352 00 00 Telefontid 8.30-9.30
Råd- och stödenheten: 010-352 00 00
Alkohol- och drogmottagningen: 010-352 00 00Telefontid måndag-fredag 8.00 - 9.00, måndag-torsdag 15.00-16.00
I Kalmar kommun finns det företag som hanterar produkter som vid brand eller utsläpp kan orsaka en allvarlig olycka
När något allvarligt händer i vår kommun kommer du hela tiden att hitta aktuell information på webbplatsen.
Trygghets- och larmcentral arbetar både förebyggande och med akuta händelser för ett säkert Kalmar
Många insatser görs för att förebygga brott och öka tryggheten. Här får du veta vad vi gör.
Viktiga telefonnummer i fall något händer
Om våra ordningsvakter, parkeringsvakter och trygghetsvärdar.