Linda Palmgren om ledarskap och framgångsfaktorer

Balans, öppenhet och känslor. Det är några ingredienser i enhetschefen Linda Palmgrens recept på ett bra ledarskap. Ett ledarskap som gett goda resultat på enheten, och som gjorde Linda till en av finalisterna när Framtidsverket utsåg ”Årets ledare” år 2017.

Totalt nominerades 400 chefer från olika branscher till Framtidsverkets pris. När det stod klart att Linda Palmgren var en av fem finalister som tävlade om titeln ”Årets ledare” intervjuade vi henne.

- Det är roligt att min ledarstil ger resultat och uppmärksammas, men det är hela enhetens förtjänst att vi kommit så här långt. Jag är bara så glad över att ha blivit nominerad av min egen personal, så det spelar ingen roll hur det går, sa Linda.

Vi arbetar tillsammans

Linda arbetar för att personalen ska känna en tillhörighet till arbetsplatsen, att de stolt ska säga: ”Det här är min arbetsplats”. Hennes ledarskap präglas av öppenhet och att få alla att känna sig delaktiga i det dagliga arbetet. Genom att vara öppen, informera och kommunicera vill hon att medarbetarna ska få en förståelse för helheten och möjlighet att påverka.

- Jag vill att medarbetarna ska känna sig delaktiga och informera mig om vad som händer, så att vi tillsammans arbetar med vad som kan förbättras. Det är viktigt att visa att jag som chef också kan misslyckas ibland, och att jag vill ha feedback. Jag jobbar mycket med hur:et. Hur skulle du vilja ha det? Hur ser du på det?

Ett av de största misstagen man kan göra som chef, menar Linda, är att inte återkoppla och att man inte arbetar upp ett förtroende hos medarbetarna. Varje medarbetare ska känna sig sedd och viktig. Goda relationer är ett måste, likaså känslor.

- Det handlar om att skapa balans på olika plan i livet. Som ledare, i grupper, för individen - både privat och i arbetslivet.

Någon som vägleder

Lindas yrkesbana är kanske något oväntad. Med sig i ryggsäcken har hon en lärarutbildning och sedan 2001 har hon arbetat som undersköterska. Efter att ha gått Kalmar kommuns interna ledarförsörjningsprogram och arbetat som tillförordnad chef i ett år på en annan arbetsplats, blev Linda enhetschef på vård- och omsorgsboendet Varvet i januari 2016. Men att hon skulle bli chef var inte självklart.

- Det har kommit de senaste åren, när jag fått mer kunskap och vägledning. Det är viktigt att ha människor runt omkring sig som tror på en, som vägleder och tar en vidare. Jag har haft turen att ha det, något jag tar med mig i mitt arbete.

Att vara chef innebär också att kollegor inte alltid är nöjda och att man får kritik, men det är något man måste kunna ta, menar Linda. När hon själv får kritik funderar och analyserar hon för att hitta lösningar för att mötas. Då kan det vara viktigt att få stöd av kollegor.

- Det är en styrka att visa svaghet. Jag arbetar med det jag är bra på och tar stöd i det som är tufft. Jag har fått mycket stöd av min fantastiska chef, HR och andra stödfunktioner, säger Linda och berättar även om stödet på hemmaplan.

- För att landa och koppla bort jobbet brukar hela familjen jogga tillsammans. Jag gillar även dans och att träffa vänner. Att skratta och skoja mycket, både på fritiden och på jobbet, är viktigt.

Vill hjälpa andra

Linda jobbar mycket med delmål för att utvecklas. Hon har till exempel studerat socialrätt och i framtiden skulle hon vilja finnas där för nya chefer.

- Det är kul att min ledarstil uppmärksammas. Jag skulle gärna vilja hjälpa nya chefer och ge dem stöd i sitt arbete.

Fler sidor inom intervjuer på tema ledarskap

Johan Wendell - förvaltningschef

– Vi har förmånen att få jobba där det händer och vara med och forma framtidens samhälle.

Publicerad: 15 maj 2023