Tvärskog med omgivande byar har sitt ursprung i den senare delen av medeltiden. Området var utmark fram till mitten av 1800-talet då en samlad bebyggelse började bildas.
Järnvägen skilde den gamla handelsbyn från stationssamhället och idag är samhället uppdelat med Allemansvägen. På ena sidan av vägen finns industri med sågverk, bilverkstad och boenden, på andra sidan finns skola och mer koncentrerad bebyggelse av villor och lägenheter.
Engagemang, stolthet och driv präglar kontakten med föreningsliv och befolkningen, till exempel byggde ortsborna sin egen bygdegård här på 80 och 90-talet för att hyra ut till den kommunala skolan som inte fick plats i befintliga lokaler. Föreningslivet är fortfarande aktivt och spelar en viktig roll i att samla bygden. Här ordnas mässor, Tvärskogsdagen, pubkvällar och det erbjuds aktiviteter för barn och unga.
Tvärskogs befolkning ökar i takt med att flera tomter sålts i området. I den nya översiktsplanen pekas fler områden ut i Tvärskog som möjliga för ortsutveckling.
Tvärskog har utvecklats till en plats för rekreation och rörelseglädje. Isrink och gym finns i centrala Tvärskog och vid idrottsplatsen har idrottsföreningen satsat på både en padelbana ett utegym samt boulebanor. I Tvärskog finns även den välskötta badplatsen ”Ryabacken” där man kan ta ett dopp i Hagbyån.
Halltorp är Kalmar kommuns sydligast belägna tätort och är en riktig idyll
Ljungbyholm är den befolkningsmässigt största tätorten i den södra kommundelen
En lantlig idyll men samtidigt nära till service
Cirka 30 km från Kalmar hittar vi Påryd , en ort med riktig karnevalkänsla
Rockneby och Skäggenäshalvön har en rik och spännande historia att berätta
Nära till allt stämmer verkligen på Trekanten. Nära till både Kalmar och Nybro
Vassmolösa och Hagby med omland är känt både för lantbruk, gästgiveri och smide av olika slag