Finalen i årets Kalmar-upplaga av Kockduellen kommer stå mellan tre skolor: Funkaboskolan, Tallhagsskolan och Nordic International School.
Kockduellen är en matlagningstävling för kommunens åttondeklassare och på fredagen fick elever och personal på Funkaboskolan chans att äta skolans vinnande rätt.
Eleverna Hektor Forssén och Thanh The Nguyen på Funkaboskolan i Kalmar lagade vinsträtten som tog dem till semifinal i Kockduellen; Vitlök- och smörbakad kycklinglårfilé med currysås. De berättar att rätten är inspirerad från ett familjerecept och innehåller kycklinglårfilé, ris, apelsin, timjan, basilika och curry.
- Inspirationen kommer från min familj. För några år sen så lärde sig jag och min mamma att göra det här receptet tillsammans. Den smakar riktigt bra och jag lärde mig göra rätten och bestämde mig för att ta med den i tävlingen, berättar Thanh The Nguyen.
Förberedelserna var i gång redan under torsdagen. Bland annat skulle 140 kilo kyckling marineras, stekas och sedan ugnsbakas med kryddat smör.
- Vi har lagat ungefär 900 portioner och det är ju mycket större än vad man tror. Det är mycket mer jobb än hemma i köket, säger Hektor Forssén.
Niklas Lindell är kock på Funkaboskolan och har även varit domare i tävlingen. Han berättar att han tycker att det är fantastiskt kul att eleverna får vara med i köket och påverka vilken mat som serveras. Även eleverna och personalen på skolan som har fått äta av maten gav den högt betyg. Juicy, välkryddat och bra tillbehör är några av kommentarerna.
Finalen går av stapeln under januari och det vinnande Kalmarlaget har sedan chans att få tävla i den stora finalen i Stockholm 26/1 2023.