Prova På Praktik för ungdomar

Ungdomar

Är du taggad på att knyta nya kontakter, prova på att jobba och tjäna lite extra pengar i sommar? Då borde du kolla in Prova På Praktik på Kalmar kommun. Det är ett sätt att få arbetslivserfarenhet och tjäna egna pengar under sommarlovet.

Frågor om ansökan

Du kan söka Prova På Praktik om du slutar år 1 på gymnasiet till sommaren 2024 och är folkbokförd i Kalmar kommun.
Ansök redan idag: Ansök här Länk till annan webbplats.

Mellan den 8 mars - 14 april 2024 kan du söka Prova På Praktik. Du ansöker via en e-tjänst Länk till annan webbplats. som du hittar här på sidan under ansökningstiden.

I början av juni får du som ansökt besked om vilken plats och period du erbjuds.

Du måste vara folkbokförd i Kalmar kommun. Många kommuner erbjuder Prova På Praktik/feriejobb, kontakta din hemkommun för att få veta mer.

Nej, tyvärr måste du ha ett svenskt personnummer för att söka Prova På Praktik på Kalmar kommun.

Nej, du behöver inte någon tidigare arbetslivserfarenhet. Prova På Praktik är ett för många det första steget in på arbetsmarknaden.

Under Prova På Praktiken praktiserar du i tre veckor på halvtid. Det betyder fyra timmar per dag, måndag - fredag.

Kalmar kommun hjälper inte till med tåg- eller busskort, men det finns möjlighet att köpa sommarkort hos Kalmar Länstrafik.

Nej, du arbetar de tre veckorna som du tackat ja till.

Frågor under Prova På Praktiken

När du tackat ja till praktikplatsen ska du kontakta arbetsplatsen för att presentera dig och tala om vilken vecka du ska börja. Kontakta arbetsplatsen med en gång, även om din praktik inte är förrän under senare delen av sommarlovet. Arbetsplatsen ser fram emot att höra från dig!

Ibland är det många som sökt Prova På Praktik under samma period och arbetsplats och då lottar vi vem som får platsen.

Eftersom antalet praktikplatser är begränsade finns tyvärr ingen möjlighet att byta plats. Det är bara i absoluta undantagsfall som det kan finnas möjlighet att göra förändringar. Om du inte vill ha den plats du blivit erbjuden får du tacka nej till den.

Om du blir sjuk är det viktigt att du meddelar det till arbetsplatsen du har praktik hos. Viktigt att tänka på är att det inte betalas ut någon ersättning för de dagar du är sjuk.

I första hand ska du prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kan också kontakta samordnaren för Prova På Praktiken, du hittar kontaktuppgifter under fliken "Kontakta oss" längre ner på sidan.

Ja, du kan alltid tacka nej till din praktikplats. Om du redan har tackat ja men ångrat dig kan du också tacka nej. Kontakta Felicia Valentinsson så snart som möjligt. Kontaktuppgifterna till Felicia finns längst ner på sidan under fliken "Kontakta oss".

Under din praktikperiod är du anställd på Kalmar kommun och är då försäkrad under arbetstid och vid resa till och från arbetsplatsen.

För att skydda exempelvis barn och äldre på förskolor och äldreboenden så kräver Kalmar kommun ett utdrag ur belastningsregistret från alla som arbetar och praktiserar.

Blanketten för att få ett utdrag ur belastningsregistret hittatr du på Polisens hemsida Länk till annan webbplats..

Frågor om lön

Du praktiserar fyra timmar per dag under tre veckor och lönen kallas för ersättning på Prova På Praktik. Din ersättning är 1250 kronor per vecka, vilket motsvarar ett studiebidrag. Är du närvarande under hela praktiken får du totalt 3750 kronor.

För dig som har Nordea som bank, kommer pengarna automatiskt att sättas in på ditt konto.

Om du inte har konto på Nordea, utan har konto på en annan bank, måste du anmäla ditt konto på www.nordea.se/anmalkonto Länk till annan webbplats. för att få lönen utbetald och även uppge vårt arbetsgivarnummer, som är 621114.

Tjänar du mindre än 22 208 kr sammanlagt under år 2024 så kan du bli befriad från att betala skatt genom att skriva under i rutan "Skattebefrielse" på anställningsavtalet du får av oss.
Lönen du får av Kalmar kommun är skattepliktig, så tjänar du mer än 22 208 kr under år 2024 så kommer du behöva betala skatt.


Kontaktperson Prova På Praktik

David Turesson,
010- 352 03 08
david.turesson@kalmar.se

Felicia Valentinsson
010-352 02 89
felicia.valentinsson@kalmar.se

Vad kan jag jobba med?

Här kan du läsa om de olika yrkesområden du kan jobba inom under din Prova På Praktik.