"Jag är ny i Kalmar, är det någon som vill fika?"

Så löd frågan som kopplade ihop ett gäng tjejer som håller ihop än idag. De var alla nyinflyttade till Kalmar när de våren 2015 lärde känna varandra. Och allt började med en av Kalmar kommuns inflyttarträffar.

Kalmar kommun arrangerar inflyttarträffar med jämna mellanrum under året och det var vid en sådan träff som Linnea Larsson, Frida Cesar och Emma Terstad Örtendahl möttes första gången.

– Där fick vi tips om en Kalmargrupp på Facebook, "Ny i Kalmar" och jag skrev ett meddelande att jag var ny i stan och ville fika, berättar Linnea Larsson.

Linnea berättade i sin tur om inflyttarträffen och fikaidén för sin kollega Amanda som också var nyinflyttad i stan. Det ena gav det andra och till slut var de en grupp på ett tiotal personer som träffades på en av stans restauranger.

Idag är de fem tjejer som fortfarande håller kontakt och träffas regelbundet. Den här
sommardagen träffas vi på Dunö där två av tjejerna nu är bosatta med sina familjer. Det är sol- och badväder och från bryggan intill hörs glada skratt från badande barn.
Efter ett par månader i sin nya stad kände de alla fem att det var hög tid att träffa nya människor och lära känna fler än sina arbetskamrater.

– Jag sökte efter olika körer jag kunde gå med i, berättar Emma Terstad Örtendahl medan Frida Cesar berättar att hon började spela fotboll i ett lokalt lag vid sidan om sitt arbete som brandingenjör på Kalmar Brandkår.

På frågan om vad som lockar de att stanna kvar i Kalmar har de flera svar.
– Här är en levande stadskärna, allt har inte flyttat ut till köpcentrum utan mycket finns kvar i stan, tycker Sofie.

– Exakt, inflikar Amanda. Och Larmtorget känns nästan som en miniversion av Lilla torg i Malmö, tillägger hon.

– Kulturutbudet är enormt med mycket konserter och du kan välja om du vill gå på allt från klassiskt till opera, det händer något nästan varje kväll och vi har stora världsutställning på Slottet, säger Emma Terstad Örtendahl.

– Jag förvånades av att det alltid är folk ute och äter på kvällarna, även mitt i veckan, det trodde jag inte, säger Amanda Berggren.

Men som alltid finns där också en önskelista.
– En boulebar eller ett vincafé, fler restauranger som serverar annat än hamburgare och ett levande Stortorg med ännu mer frukt- och grönsakshandel, enas gruppen om.

Text och foto: Sara Jonasson

Senast uppdaterad: 12 mars 2024
Publicerad: 9 augusti 2019