Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Om signalen tjuter bör du:

• gå inomhus
  • stänga dörrar, fönster och stänga av ventilation
  • slå på radiokanalen P4 för att få vidare information

När faran är över ljuder signalen faran över, en 30 sekunder lång sammanhängande signal.

Signalen Viktigt meddelande testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15.00.

SMS till alla vid en krishändelse

Kalmar kommun och Kalmar Vatten kan nå invånare och företag snabbare med
hjälp av en SMS-tjänst. Vid en krishändelse eller vattenläcka kan vi snabbt skicka ett SMS-meddelande, som når de telefonabonnemang som finns registrerade på en adress inom ett utvalt område, både privata och företag. Tyvärr kan vi inte styra utskicken så att meddelande når mobiltelefoner som befinner sig på en viss plats vid en viss tidpunkt.

Ändra adress eller avregistrera SMS

Nu kan du själv lägga in dina uppgifter om du vill ha SMS om vattenläckor och andra störningar i ditt närområde.

Är din telefon registrerad på din hemadress kommer det SMS automatiskt till alla över 16 år. Är telefonen registrerad hos till exempel din arbetsgivare behöver du själv anmäla att du vill ha meddelandet till din hemadress. Använd länken under "Mer information".

Kalmar kommuns trygghets- och larmcentral hjälper till om du vill ha hjälp med att lägga in uppgifterna. Du kan vara anonym och sidan kan också användas när du vill avregistrera SMS-meddelanden från Kalmar kommun och Kalmar Vatten.

Fler sidor inom viktiga telefonnummer

ICE - In Case of Emergency

ICE står för In Case of Emergency och ska underlätta att få kontakt med anhöriga vid en olycka

Senast uppdaterad: 13 oktober 2017