Mats Gunnarsson - handledare

Mats Gunnarsson på Fritisbanken inne på sitt kontor.

Vem ser till så att invånare har det som behövs för roliga fritidsaktiviteter? På Fritidsbanken har Mats Gunnarsson 12 000 artiklar redo för att lånas ut helt kostnadsfritt.

Det är ett hållbart sätt att se till att invånare kan ha roligt utan att behöva lägga mycket pengar på prylar.

Att jobba på Fritidsbanken som handledare är enligt Mats ett väldigt varierat arbete där människorna är i huvudfokus tillsammans med återbruket. Att finnas där för människor, både invånarna och sina medarbetare, är det som får Mats att brinna lite extra för sitt arbete.

- Att skapa möjlighet för människor att ha en rik fritid är det som är viktigast för mig. Det är ju ett väldigt bra koncept ur ett miljöperspektiv. Ska vi få behålla vår jord så behöver vi fundera lite grann på att vara lite mer aktsamma. Återbruket är en liten del, men det bidrar ändå till att jorden får leva längre.

Dagarna ser väldigt olika ut för Mats, men generellt så handlar de om att ordna så att de har schyssta prylar att låna ut.

- Idag så började dagen med att vi var ute i Lindsdal och på Kretslopp Sydost för att hämta insamlade artiklar. Sen kan det innebära att vi tar hand om de här sakerna - tvättar, slipar, ja det som behövs för att de ska vara fräscha. Sedan märker vi dem med nummer så att de blir lätta att låna ut.

Utmaningarna som Mats stöter på handlar ofta om prioritering när det blir tight med tid.

- Ibland hinner vi inte med helt enkelt. Ofta vill man ju hinna med att utveckla verksamheten, men ibland räcker inte tiden till helt enkelt. Då måste man prioritera och välja bort vissa saker. Bara i januari lånade vi ut 800 par skridskor, så då är det liksom bara att hålla utlåningsdelen i gång

För Mats är det viktigt att invånarna i Kalmar har vetskap om att Fritidsbanken finns och att de kan hjälpa till i att göra kloka val för ekonomin och miljön.

- Man kanske inte ska gå och handla det första man gör utan i stället fundera lite. Innan man köper saker man tänkt att använda länge kan det vara smart att testa först. Då finns Fritidsbanken.

Publicerad: 27 juni 2023