Kalmar klättrar på ranking över bästa kommuner att leva i

Kvarnholmen i soluppgång. Flygbild.

Kalmar fortsätter att vara bästa kommunen i Småland att leva i. Det visar årets kommunranking som presenteras av magasinet Fokus. Jämfört med samtliga landets 290 kommuner hamnar Kalmar i år på en mycket fin elfteplats.

Magasinet Fokus jämför varje år samtliga kommuner i Sverige utifrån var det är bäst att bo och leva. I årets version hamnar Kalmar på plats 11, vilket innebär sex placeringar upp jämfört med förra året, och 13 placeringar jämfört med mätningen innan dess. Så, stadigt uppåt, alltså.

- Det är ytterligare ett fint kvitto på att det vi gör får effekt för våra invånare. Nyligen var vi ju också finalister till utmärkelsen Årets superkommun, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.

De områden som Kalmar är extra bra på är utbildning, trygghet och serviceutbud. Inom utbildning rankas kommunen till och med som delad etta i landet. Men även inom jobb/karriär, infrastruktur och fritid får kommunen höga betyg.

Om rankingen:

Fokus jämförelse bygger på ett stort antal kategorier, bland annat serviceutbud, utbildning, privatekonomi, vård och omsorg samt fritid och trygghet. Rankingen har genomförts varje år sedan 2006, med undantag för 2022. Årets vinnare är Umeå kommun (Grattis, önskar Kalmar kommun!). Mer information finns på Fokus egen webbplats.

Publicerad: 28 juni 2024