Kalmar kommuns nya brottsförebyggande lägesbild visar att få kalmarbor uppger sig vara utsatta för brott, men att många ändå känner en hög oro för att bli utsatta. Den visar också att kön, ålder och var i kommunen man bor påverkar hur trygg man känner sig.
Efter att den nya lagen (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete trädde i kraft ska varje kommun årligen göra en lägesbild med åtgärdsplan. I Kalmar kommuns lägesbild har man tagit hänsyn till organiserad brottslighet, välfärdsbrottslighet, våldsbejakande extremism, brott i näringsliv och hur trygga invånare upplever sig vara.
I trygghetsundersökningar skattar kalmarbor lågt på hur utsatt man är för brott. Detta överensstämmer också med antalet anmälda brott som i Kalmar kommun är lägre än i Sverige i stort. Däremot har antalet anmälda brott ökat med 18 % sedan 2015. De vanligaste brottstyperna är trafikbrott och narkotikabrott. Även sexualbrott tillhör de vanligare anmälda brotten i Kalmar.
- Det är viktigt att komma ihåg att dessa brottstyper ofta är ärenden som polisen själva initierat. Siffrorna visar vilket gott arbete polisen gör, säger Anna Flink, säkerhetschef.
Trots att brottsanmälningarna är färre i Kalmar, rapporterar Kalmars kommuninvånare en högre oro för att utsättas för brott än vad man gör nationellt. Samtidigt upplever man mer generell trygghet än i riket, förutom i frågor som rör utevistelse sen kväll ensam, att åka kollektivtrafik och om man avstått från någon typ av aktivitet på grund av otrygghet. Där ligger Kalmar över de nationella siffrorna.
Kalmar har fått det socioekonomiskt bättre och bättre jämfört med många andra kommuner. Arbetsmarknaden är stark, med låga nivåer av ekonomiskt bistånd. Inom Kalmar kommun skiljer områdena sig åt. Oxhagen, Norrliden och Berga centrum tillsammans med Funkabo har en större problembild i trygghetsmätningarna än resten av kommunen. Även Kvarnholmen, med sitt utbud av handel och nöjesliv, har en större problembild.
Generellt sett är män oftare både förövare och offer jämfört med kvinnor. Däremot är kvinnor betydligt mer utsatta för sexualbrott och våld i nära relationer. Kvinnor i Kalmar upplever en högre grad av oro och otrygghet, särskilt när det gäller risk för överfall och misshandel, vilket påverkar deras aktiviteter och rörelsefrihet mer än mäns.
Lägesbilden visar också att ungdomar begår fler brott än andra åldersgrupper. Det handlar främst om stölder och narkotikabrott. Majoriteten av de som begår brott som unga lämnar kriminaliteten när de blir vuxna.
Det brottsförebyggande arbete som Kalmar kommun bestämt att driva framåt är i linje med hur man arbetat de senaste åren; långsiktigt, i alla förvaltningar och ur perspektiv som involverar trygghet, säkerhet och social hållbarhet. Med hjälp av lägesbilden och åtgärdsplanen görs arbetet nu ännu mer strukturerat.
- Det brottsförebyggande arbetet är långsiktigt i sin natur. Därför har vi format mål som ska möta utmaningarna som Kalmar står inför över tid. De är dessutom tillräckligt övergripande för att varje nämnd och förvaltning ska kunna skapa träffsäkra insatser. Det är linjearbetet som gör den absolut största skillnaden i den här frågan, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.
De övergripande åtgärderna är att:
Läs hela sammanfattningen av lägesbilden med åtgärdsplan Länk till annan webbplats.