Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

Åke Andersson lämnar uppdrag som vd för Destination Kalmar

- Det känns bra att lämna över till en ny kraft när dessa utmaningar står för dörren och Destination Kalmar ska växla upp till 2.0, säger Åke Andersson.

Tomten på Västerport, den nya gästhamnen vid Slottsfjärden, havspromenaden vid Tjärhovet och Kalmar rosenträdgård är några av de senaste insatserna signerade Åke Andersson, i rollen som vd för Destination Kalmar AB. Åke Andersson har nu bestämt sig för att lämna uppdraget som vd.

Destination Kalmar står inför många satsningar. Ett par exempel är en ny evenemangs- och arenasatsning samt införande av en Convention Bureau för att locka möten och konferenser till Kalmar. Ett annat exempel är en utredning som ska visa om Destination Kalmar ska få ett större ansvar för utveckling av stadskärnan och frågor kring Kalmar City.

- Det känns bra att lämna över till en ny kraft när dessa utmaningar står för dörren och Destination Kalmar ska växla upp till 2.0, säger Åke Andersson.

- Kalmars utveckling för att bli en stad där det händer saker för både besökare och invånare har till stor del skett genom det arbete som Åke Andersson genomfört, säger Ulrick Hultman, vd för Kalmar kommunbolag.

- Åke Andersson har med enorm energi och kreativitet bidragit till att Kalmar blivit en av Sveriges attraktivaste städer. Värdet av Åkes insatser för Kalmar går knappast beskriva i ord. Teatern på Krusenstiernska, idrottsturism, Musik på Larmtorget, Årets sommarstad, Stadsfesten, bryggor och strandpromenader. Allt har Åke Andersson varit inblandad i, antingen som idékläckare eller i rollen som samarbetspartner med andra. Åke är även en glad och positiv person som jag är glad att få ha samarbetat med under våra år tillsammans, säger Lasse Johansson, ordförande i Destination Kalmar.

- Tillsammans för Kalmar har alltid varit Åkes ledstjärna. Ett annat begrepp som alltid kommer förknippas med honom är ”pengarna i mitten”, alltså att resurserna räcker längre om man bara kraftsamlar tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) som fram till denna mandatperiod också varit ordförande i Destination Kalmar.

- För mig personligen har Åke betytt väldigt mycket, både som medmänniska och som en ständig närvarande sparringpartner. Kalmar hade varit mycket fattigare utan hans bestående insatser. Nu önskar jag honom välförtjänt tid tillsammans med sin familj. Till dem vill jag säga: Tack! Tack för att vi under många år fått låna Åke, säger Johan Persson.

Åke Andersson fick ansvar för att utveckla besöksnäringen i Kalmar efter att ha varit centrumutvecklare i Kristianstad och Kalmar. Under hans tid som vd har Kalmars besöksnäring utvecklats till att vara en av de främsta besöksdestinationerna i Sverige. Antalet gästnätter har haft en mycket stark utveckling.

En tillförordnad vd kommer att tillsättas för tiden fram till att en ny vd finns på plats.

Senast uppdaterad: 27 december 2021
Publicerad: 22 december 2021