I kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag den 28 april kommer beslut tas om att ge 150 000:- till Kvinnojouren i Kalmar och 200 000:- extra stöd till föreningar att använda till vuxenvandringar i Kalmar kommun. Detta är en del av det sociala paket som Kalmar kommun idag presenterar.
- Fokus i samhället är självklart att bromsa hastigheten av smittspridningen av coronaviruset. Men pandemin riskerar även att de psykiska och sociala problemen ökar i samhället. Det finns uppenbara risker, inte bara ekonomiska, som måste hanteras. Vi har möjlighet att förebygga många av de allvarliga sociala konsekvenser den här pandemin kan få, säger kommunalråd Dzenita Abaza (S).
Många äldre upplever att det är ensamt och saknar de sociala sammanhangen i exempelvis seniorföreningen och på träffpunkterna.
- För att underlätta och motverka de negativa konsekvenserna som kommer av fysisk distansering, har en rad insatser genomförts och kommer att genomföras av Kalmar kommun. Här var vi väldigt tidiga med införandet av insatser om vi jämför nationellt, säger Liselotte Ross (V).
Kalmar kommun har i samverkan med civilsamhällesorganisationer, näringsliv och enskilda genomfört:
Socialstyrelsen har identifierat personer med en kombination av funktionsnedsättningar som en särskild riskgrupp. De tillhör den grupp som löper störst risk att drabbas av särskilt allvarligt sjukdomsförlopp om de blir sjuka.
Inom LSS arbetar Kalmar kommun systematiskt med riskbedömningar på individnivå. Brukare bedömer själva om de vill delta i daglig verksamhet, men verksamheten är fortsatt öppen. Stort fokus ligger på att skapa förståelse hos brukare kring basala hygienrutiner och social distansering.
Fritidsgårdarna fortsätter sin verksamhet i oförminskad omfattning.
- Föräldrar har det största ansvaret för att barn som studerar hemma har en struktur i vardagen, vilket kan vara svårt för många, inte minst nu när också många föräldrar upplever stor stress, säger Dzenita Abaza (S).
Kommunen sätter därför in insatser för att stödja familjer bland annat genom föräldraskapsstödsprogram via nätet. Kalmar kommun skickar även ut brev till alla elever gällande deras rätt till trygghet och omsorg samt kontaktuppgifter till socialtjänsten.
När vårvärmen kommer ökar risken för otrygghetsskapande samlingar av personer på förskole- och skolgårdar med nedskräpning, ordningsstörningar och skadegörelse som följd. För att stärka den positiva och samtidigt kontrollerande vuxennärvaron i olika delar av kommunen har en samverkan med föreningslivet för vuxenvandringar etablerats.
-Är föreningar intresserade av att ansluta sig till uppstyrda föräldravandringar, där varje vandring registreras via en app, så går det bra att vända sig till vuxenvandring@kalmar.se som samordnar dessa vandringar, säger Dzenita Abaza (S).
Satsningen med subventionerad lunch är ett erbjudande för att möjliggöra att alla gymnasieungdomar i Kalmar kommun får minst ett riktigt mål om dagen även när skolornas undervisning sker på distans. Kalmar kommun ställer krav på att de anslutna restaurangerna enbart ska erbjuda take away till gymnasieelever. Kalmar kommun följer på så sätt Folkhälsomyndighetens beslut om att hämtmat eller takeaway är tillåtet och har tilltro till att restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens beslut gällande att inte skapa köer. Dessutom uppmanar kommunen människor med symptom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.
Kvinnojouren i Kalmar upplever ett ökat tryck och efterfrågan på de stödinsatser som de erbjuder. De noterar också en ökning av unga som kommer i kontakt med jouren via nationella stödlinjer.
- För att möta ökade risker för våld i nära relationer har kommunen i samverkan med polisen tagit fram ett informationsmaterial med uppmaning till grannar och närstående att slå larm om de misstänker att någon utsätts. Uppmaningen som är översatt till flera språk distribueras till fastighetsägare och grannsamverkansgrupper, säger Liselotte Ross (V).
Idag lanseras e-tjänsten ”Råd och stöd till dig som upplevt våld i nära relation”. Det är en insats för att förenkla kontakten till socialtjänsten för den som blivit utsatt för våld i nära relation. Socialtjänsten kan sedan hjälpa i form av stödsamtal och behandlande samtal. Stödet utformas efter individuella behov och kan även vara skyddande insatser. Det går att få hjälp i en akut kris men också för att bearbeta våld som skett i tidigare relation.
- Coronaviruset och den ständiga nyhetsrapporteringen om antal sjuka och döda, påverkar oss på många sätt. Det är naturligt att känna oro och rädsla i en sådan här situation, säger Liselotte Ross (V).
Kalmar kommun har i dagsläget cirka 250 medarbetare som genomgått utbildningen Mental Health First Aid (MHFA) i olika verksamheter. I utbildningen, som Karolinska Institutet står bakom, får medarbetaren lära sig att stödja och uppmuntra en drabbad person tills ett tillfälligt kristillstånd är över eller tills personen fått lämplig professionell hjälp.
Den ofrivilliga ensamheten kan för många innebära ett lidande, samtidigt som chanserna för att närstående personer uppmärksammar ett försämrat mående minskar.
-En lokal stödtelefon kopplad till kommunens trygghets- och larmcentral med kompetent samtalsstöd, genom att tillgängliggöra den kompetens som finns inom organisationen, skulle på ett kvalitetssäkrat sätt kunna möta behovet hos kommunens invånare, säger Dzenita Abaza (S).
Generellt, på kommunnivå, har utrikes födda sämre hälsa och sämre tillgång till välfärden. Samhällsinformationen om coronviruset har inte nått stora invandragrupper och därför har inte många vetat vart de ska vända sig för att hitta rätt information. De insatser som Kalmar kommun gör för denna målgrupp är:
- Tillsammans med olika organisationer, föreningar och myndigheter samverkar vi lösningsfokuserat och bygger nätverk. Utan denna samverkan hade vi inte nått ut så långt med vår information och vi hade heller inte kunnat genomföra de insatser under denna kris som vi nu har gjort. Vi är mycket tacksamma för alla de som samarbetar med oss, säger oppositionsråd Hanne Deverén (M)
Kalmar kommun gör just nu också en inventering via enkät till kommunens fastighetsägare om hur de upplever situationen och vilket behov av hjälp som de behöver för att kunna stötta sina hyresgäster på bästa sätt.Läs mer om kommunens insatser och information kring corona här