Specialkost

Specialkost kan fås av medicinska eller etiska/religiösa skäl. Vid medicinska skäl ska intyg från läkare eller dietist lämnas till förskola/skola.

Måltiderna följer Nordiska näringsrekommendationer och många nyckelhålsmärkta ingredienser används. Om ditt barn har diabetes och det krävs något tillägg, notera det under ”Eventuella övriga upplysningar”.

På de flesta skolor serveras vegetarisk mat som ett valfritt alternativ. För att säkerställa att den vegetariska maten räcker till dem som alltid äter vegetariskt behöver en ansökan lämnas in. På förskolan krävs alltid en ansökan för att vegetarisk kost ska serveras. Vid ansökan om vegankost till barn/elev tar kökspersonalen en diskussion med dietist, föräldrar och skolhälsovården, då det är svårt att uppnå rekommenderad energinivå för lunchen till en tredjedel av dagsbehovet. Halalslaktat kött erbjuds inte. Matgäst med detta önskemål hänvisas till vegetarisk kost.

Nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön får inte förekomma i någon kost som serveras på förskolan eller i grundskolan. Det kan förekomma spår av dessa råvaror i produkter, dessa får dock inte användas till matgäst med aktuell allergi. Det är därför mycket viktigt att du som förälder alltid lämnar in ansökan om specialkost för ditt barn så att vi inom kostverksamheten har möjlighet att servera rätt kost till barn och elever med en känd allergi.

Vissa frukter och grönsaker tolereras inte råa men kan ätas i upphettad form, exempelvis äpple. Fyll i den informationen under ”Eventuella övriga upplysningar”.

Vi rekommenderar att det görs en grundlig utredning på barn under 6 år innan slutsats dras att det är laktosfri kost som behövs. Laktosintolerans är ovanligt hos barn under fem-sex år (Läkartidningen 31 januari 2012). Om ett barn har problem med magen är det därför mer troligt att det beror på något annat än laktosintolerans. Vid misstanke om att barnet reagerar på mjölk är det viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och inte på egen hand börja med laktosreducerad kost innan orsaken till besvären är utredda. Det man tror är laktosintolerans kan vara en mjölkproteinallergi eller annan medicinsk orsak t.ex. en obehandlad glutenintolerans.

Kontakt