Jag startar klockan sju och eftersom jag har hand om specialkosten beror upplägget för dagen på vad det är för mat. Sedan är det bara att sätta igång och laga maten, säger Lina Granath, kock kost skola
Vi fikar och det är viktigt för umgänget med kollegorna. Maten måste vara klar senast 10.00 till de kök som kommer och hämtar maten hos oss. Sedan öppnar matsalen hos oss 10.30. Då ställer jag mig i specialkostbaren för att se till att rätt barn får rätt mat. Sedan börjar vi om från början och förbereder inför nästa dag och plockar undan och städar.
Kalmar kommun är en trygg arbetsplats, man vet att man har kvar sitt jobb när man väl har fått en fast anställning. Sedan är ju arbetstiderna väldigt bra, för mig som förälder är det skönt att ha fasta arbetstider. Detta är den största skillnaden mellan att jobba i privat sektor och offentlig. I privat sektor vet du aldrig riktigt när du får jobba över eller inte. Sedan är det mer blandade åldrar och från olika bakgrunder i mitt jobb här på Kalmar kommun än vad det är i den privata sektorn. Annars är det ingen direkt skillnad, vi är ju här för att laga maten och upplägget är ungefär detsamma förutom mängden mat som vi lagar. Jag älskar mitt jobb som kock!
Det som får mig att trivas på min arbetsplats är självklart kollegorna men också att få träffa barnen, att få träffa sina gäster är roligt. Jag är väldigt stolt över att vi lagar väldigt bra mat, med bra råvaror och ett bra tänk bakom. Jag vet att barnen får nyttig och bra mat som är genomtänkt ur ett näringsperspektiv. Många har fördomar om kosten i offentlig verksamhet att det är mycket halvfabrikat, men vi lagar så mycket som möjligt från grunden.
Jag blir glad när barnen kommer fram och tackar så hemskt mycket för den goda maten. Häromdagen var det en kille som kom fram och sa: ”Det här, det är min favoritrestaurang!”. Då har man ju lyckats. Det är ju jättehärligt, för det är ju därför som vi är här, för att barnen ska äta och må bra. Då blir man väldigt glad, då går det in i hjärtat!
Vi tar hand om varandra i arbetslaget och bemöter varandra med respekt, vi är tillmötesgående, serviceinriktade och lyssnar in på barnen och pedagogerna. Vi jobbar som ett team som alla har samma mål.
Jag har ju gått från att vara vikarie, till att vara poolkock och nu har jag varit ansvarig för specialkosten på Funkaboskolan i tre år. Jag tycker att det har varit en mycket lärorik resa. Som timvikarie så har du ju lite svårt att planera din tid, men alla kök jobbar ju lite olika vilket du lär dig jättemycket på. Som poolkock så har du ju dina bestämda ställen som du åker till, även om det är olika kök från gång till gång. Men det gör ju att du får massor av olika arbetskamrater vilket gör att du lär dig ännu mer! Det gör också att du utvecklas enormt och det finns goda möjligheter att avancera inom organisationen om man vill. Sen brukar vi bli erbjudna internutbildningar och träffas för att utbyta idéer.
Kalmar kommun tänker genom hela måltiden; gärna närodlat, ekologiskt och heller ingen palmolja i produkterna som vi använder. Det är genomtänkt och jag blir glad av maten jag lagar då jag vet att organisationen gör det så bra de kan för att vi ska kunna göra det så bra som möjligt för barnen.
Fotnot: Lina och hennes kollega Marie blev under 2017 en av 10 nominerade till Sveriges bästa specialkost.Håll utkik för lediga tjänster inom kostverksamheten
Skicka en intresseanmälan om timvikarie inom kostverksamheten
Kostsamordnare
Rekrytering av vikarier och samordnare för praktik inom kök. Kompetensutveckling, upphandling och leverantörskontakt.