Matsvinn

Kost skola arbetar aktivt med bland annat matsvinnsmätningar för att minska tallriks- och serveringssvinnet.

På förskolorna blir det mindre serveringssvinn när man tillämpar bufféservering istället för upplägg per bord. I Kalmars förskolor förekommer upplägg per bord på ungefär lika många avdelningar som bufféservering. Med hjälp av information om fördelarna arbetar vi på kost skola för att öka antalet avdelningar med bufféservering.

Kost skola har mätt tallrikssvinnet på skolorna sedan hösten 2013. Mätningarna görs fyra gånger om året, två okända och två kända mätningar. I genomsnitt kastas
14-16 g/elev och dag. Det kastas mindre mat på de skolor där dessa punkter följs:

  • Ta lite i taget och smaka på maten.
  • Möjliggör att de som vill hämta mer mat får gå före i kön.
  • Vänta på varandra vid bordet, många hinner inte äta färdigt och slänger mat bara för att kompisarna är klara att gå.

Kontakt

Fler sidor inom mat i förskola och skola

Om kostverksamheten

För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.

Måltidsupplevelse

För dig som vill veta mer om hur vi jobbar för bra skolmat och samspel mellan kost och pedagogik.

God, hälsosam och näringsriktig kost

För dig som vill veta mer om hur vi lagar och serverar goda, kostnadsfria och näringsriktiga måltider.

Specialkost

För dig som vill veta mer om hur Kalmar kommun arbetar med specialkost i förskola och skola.

Rekrytering

Är du intresserad av att jobba inom kostverksamheten?

Senast uppdaterad: 28 oktober 2019
Publicerad: 21 november 2018