Eldningsförbud i Kalmar kommun

Från och med tisdag den 30 juni klockan 12, råder det eldningsförbud i hela Kalmar kommun. Förbudet gäller tills vidare.

Studiebesök årskurs 2

Bild

Årskurs 2 lär sig mer om vårt samhälle och då anordnas, under vårterminen, studiebesök. Vasaskolans tvåor besöker företaget Epiroc.

Ingenjör Ann Blom tog emot första klassbesöket och berättade om hur Kalmarenheten utvecklar och tillverkar hydrauliska, bensindrivna spett samt hammare. Eleverna fick se filmer och därefter gick alla en rundvandring för att se olika avdelningar inom detta stora lokala företag.

Vi tittade på hammare som företaget tillverkar. Det var hammare i olika storlekar och de vägde olika mycket. De hade även olika innehåll och kunde användas till olika saker. Beroende på storlek och innehåll så var de olika dyra. Ann berättade om ett nyuppfunnet tillbehör, det var en liten dator/GPS som man kunde sätta fast på hammaren. Alla produkter sätter man på en maskin, till exempel en grävmaskin för att kunna hamra sönder stora stenar eller vägar. Ett slags spett kunde man använda för att hamra in i berg och leta efter guld, flera kilometer ner under marken.

Efter en stund kom Hans och då fick vi dela upp oss i två grupper och ta på oss gula västar. Hans och Ann gick med varsin grupp i fabriken och visade oss hur tillverkningen gick till. Vi fick se olika robotar. Vi fick till och med prova att styra en jättestor grävmaskinsarm med en hammare på.

Det var spännande att se hur saker tillverkas, hur stora maskiner kan programmeras men vi fick även lära oss mer om vilka yrken som finns inom företaget.
/Klass 2A

Publicerad: 9 mars 2020