Idrottens dag 24/9 - stå upp för barns rätt till idrott och hälsa

Den 24/9 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i cirka 400 skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

Idrottens dag i skolan är en kul dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet.

På Falkenbergsskolan kommer det att finnas tillgång till massor av aktiviteter på skolgården. Tex minipingis, pickleball, basket, lekar, hinderbanor, slackline, kasta prick, frisbeegolf, fotbollsgolf, långhopprep, nattduellen, tre i rad, speedminton, rörelse bingo, tipspromenad, styrkepass och mycket mer. Vi har samarbete med: Kalmar Saints Basket, Freemotion IK, elevrådet och Skol IF.

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns välmående, skolresultat och hälsa. Samtidigt visar forskning att barn och unga rör sig alldeles för lite. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det.

För föräldrar och vårdnadshavare
Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. I skolor som jobbar med mer rörelse under skoldagen har man märkt att det blir färre bråk, bättre trivsel och större gemenskap.

Du som förälder kan hjälpa ditt barn genom att berätta hur viktigt det är att röra sig mer varje dag. Några enkla tips är att ta trapporna istället för hissen, gå eller cykla till skolan eller kliva av bussen en hållplats tidigare. Du kan uppmuntra ditt barn till rörelse, eller ta kontakt med en idrottsförening. Varför inte ta promenader tillsammans med ditt barn? Då kommer du själv uppleva de goda effekterna av rörelse.

Vi vill bidra till att våra elever får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva. På sikt vill vi att de ska må bättre, lyckas bättre i skolan och kunna leva ett aktivare liv!

Publicerad: 13 september 2021