Det är dags för prao

Vecka 42, den 18-22 oktober, ska elever i åk 8 på Falkenbergsskolan ut på prao. Prao står för praktisk arbetslivsorientering och innebär att eleven utför enklare arbetsuppgifter på en arbetsplats med stöd av en handledare. Syftet är att få kunskaper inför kommande studie-och yrkesval.

I första hand bör eleven, med stöd av vårdnadshavare, försöka hitta en plats själv. Helst ska eleven inte vara hos sin vårdnadshavare på PRAO. Om du som vårdnadshavare kan ta emot en prao-elev, hjälp gärna en kompis till din son/dotter. Det är väldigt bra om vi kan hjälpa varandra för att bredda elevernas perspektiv så mycket som möjligt. Särskilt viktigt är det i dessa tider; att vi ställer upp för varandra för att möjliggöra att eleverna får komma ut i arbetslivet. Det är viktigt för framtida sommarjobb men även för motivation till skolarbete – det brukar vara väldigt givande veckor för eleverna – så snälla hjälp till även om du inte har en elev i åk 8.

Kommunen tillhandahåller ett visst antal platser som eleverna får tillgång till, då är det först till kvarn-principen som gäller. Vi jobbar för att alla eleverna ska komma ut, min känsla är att här krävs en gemensam insats för att vi ska lyckas.

Senast den 1 oktober bör eleven en klar praoplats.

Tveka inte att höra av er till mig om ni frågor eller funderingar gällande PRAOn.

Anna Lagergren
Studie- och Yrkesvägledare
tfn. 0480-45 33 91/ 070-797 33 91
anna.lagergren@kalmar.se

Publicerad: 13 september 2021