Gäller från och med 14 december 2020.
Ett gemensamt synsätt angående trygghet och trivsel finns på hela skolan och vi följer de ordningsregler som finns uppsatta.
Ett övergripande mål är att alla ska uppleva att de lyckas och känna en tilltro till sin egen förmåga. Som hjälp för oss i arbetet finns planer och rutiner att följa i olika sammanhang, men en grundläggande insats görs varje dag i det dagliga mötet med barnen där vi i första hand är närvarande medmänniskor.
Elevstöd ges både i klass, grupp och enskilt utifrån individuella bedömningar inom ramen för den ordinarie undervisningen, eller i form av särskilt stöd. Stöd i form av extra anpassningar är olika sätt att göra undervisningen mer tillgänglig. Lärare måste inte fatta några formella beslut för att göra extra anpassningar i sin undervisning för att få eleven att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Eleverna ska utifrån sina egna förutsättningar kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.
Särskilt stöd är insatser av mer ingripande karaktär. Särskilt stöd är endast nödvändigt när elevens behov av stöd är mer omfattande och varaktigt. Elevhälsateamet aktualiserar alltid en utredning innan beslut om särskilt stöd fattas. Särskilt stöd dokumenteras i åtgärdsprogram.Plan för att motverka kränkning och diskriminering
Skolan har en trygghetsgrupp där det finns resurspedagog och lärare och gruppen leds av trygghetssamordnare tillika förstelärare i svenska som andraspråk. Trygghetsgruppen följer upp, utvärderar och analyserar skolans trygghetsarbete. Vidare utgör gruppen ett viktigt stöd till personal kring motverkandet av eventuell diskriminering och kränkande behandling.
I Dörbyskolans trygghetsgrupp ingår Karin Rofors, Emil Ros, Miriam Darwiche, Jessica Källerteg och Martina Karlgren.
I Kalmar kommun finns en beredskap för psykiskt och socialt omhändertagande (POSOM) med representanter för kommunen, polisen, sjukvården och kyrkan. Skolan be om hjälp från POSOMgruppen vid akut händelse där psykosocial hjälp behövs och skolans normala organisation bedöms vara otillräcklig.Kalmar kommuns POSOM-grupp