Gäller från och med 14 december 2020.
Hela förskolan arbetar läsårsvis med ett gemensamt tema, där pedagogisk dokumentation är ett viktigt verktyg för vårt systematiska kvalitetsarbete. Vi arbetar med värdegrunden via "kompissolen" och utgår ifrån vardagliga situationer.
På vår förskola får barnen många tillfällen att leka och lära för att utveckla sin språkliga och matematiska förmåga. Varje barn ses som en resurs i gruppen och alla barn ska känna att de har ett värde hos oss. Vi arbetar med ett gemensamt tema varje år för att säkerställa att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll. Förskolans personal och barn får också en gemensam grund som bidrar till att verksamheten blir rolig, trygg och lärorik för alla som deltar.
Personalen har deltagit i skolverkets kompetensutvecklingsinsats ”Matematiklyftet” och vi satsar på kompetensutveckling i barns språkutveckling samt TAKK (Tecken som alternativ kommunikation).
Barns motivation för sitt lärande är en betydelsefull faktor enligt forskning och där är vårdnadshavarna en mycket viktig drivkraft. Likaså för att barnen ska känna trygghet i förskolan. Därför är vi mycket måna om att redan under inskolningen lägga grunden till ett gynnsamt samarbete med hemmet. Tillsammans lägger vi upp en inskolningsplan där ni vårdnadshavare har möjlighet att ha inflytande. Vi vill att ni ska känna att vi alltid sätter ditt barns bästa i centrum.
Tillsammans med ett aktivt språk- och matematikarbete lägger vi grunden till det livslånga lärandet. Arbetet med demokrati, solidaritet och jämställdhet är viktiga ingredienser i den dagliga verksamheten och barns delaktighet i sin vardag har stor betydelse för oss.
Vårt gemensamma pedagogiska förhållningssätt innebär att vi tror att barn lyckas om de har rätt förutsättningar. Vi har dagliga rutiner och gemensamma regler som vi följer för att ge barnen trygghet. Vi möter varje barn på deras egen nivå, utmanar dem att lära mer samt bekräftar och uppmuntrar dem.
Vi använder oss av barnens upptäckarglädje och nyfikenhet samt möter barnen med glädje och positiv energi då vi tror att det stärker barnens självkänsla och trygghet. Vi använder dagens alla olika situationer för att samtala och diskutera med barnen. På så vis får barnen flera tillfällen att lyssna på varandra och delge varandra det som är viktigt för dem. Vi har ett lugnt och positivt bemötande mot barnen och vi tänker alltid på att vi är viktiga förebilder för barnen.
Att vi ser barngruppen som en resurs är en förutsättning för det livslånga lärandet. Vi låter barnen ha inflytande i det dagliga pedagogiska arbetet eftersom alla tankar och idéer är lika mycket värda. Barnen får ta eget ansvar och lära av och hjälpa varandra.
Vi låter barnen komma med lösningar och tar tillvara på och utmanar deras kunskaper när vi planerar vidare vårt arbete. Genom att se och bekräfta det positiva som händer i barngruppen bygger vi en samhörighet och glädje att vara tillsammans.
Här kan du läsa mer om förskolan Trekanten
Modersmål i Kalmar kommuns verksamheter
Här kan du läsa mer om vårt arbete med miljö på förskolan Trekanten
Matsedel och kostpolicy för Kalmar kommuns skolor och förskolor
En hög tillgänglighet i förskolan är en förutsättning för att alla barn ska kunna delta på lika villkor
Här hittar du länkar till styrdokument för förskolan