Gäller från och med 14 december 2020.
Förskolan Svärdsliljans tema är kopplat till "Hållbar framtid". Vi riktar uppmärksamheten mot frågan: "Hur kan vi få naturen att må bra?" Undervisningen ger varje barn rika möjligheter till att upptäcka och utforska omvärlden tillsammans med kamrater ochpedagoger. Förskoletiden ska vara meningsfull och verka för en hållbar framtid.
Barnen ska ges möjlighet till inflytande över sin dag på förskolan. Barnens tankar och erfarenheter utgör en viktig del i utbildingen, som tillsammans med pedagogers utmaningar formar undervisningen.
Våra Värdeord ligger till grund för vårt värdegrundsarbete:
Barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga i mötet med miljön på förskolan, med pedagogerna och kamraterna.
Det ska vara roligt att vistas på vår förskola!
Vi vill att en ”vi-känsla” ska genomsyra verksamheten, dels på den egna avdelningen, men också på förskolan och hela enheten. Därför värnar vi om våra gemensamma aktiviteter.
Vi uppmärksammar alla individers olikheter och likheter och ser dem som möjligheter och tillgångar.
Nyfikenhet, lust och lärande går hand i hand. Vi ger barnen rika möjligheter till att upptäcka och utforska omvärlden tillsammans med kamrater, pedagoger och individuellt.
Vi vill hjälpa barnen att hitta verktyg för att utveckla sina förmågor och kunskaper som medmänniskor i en hållbar utveckling.
Vi vill ge barnen möjlighet till inflytande i sin vardag, i för dem meningsfulla
sammanhang.
Utbildningen ska erbjuda en pedagogisk miljö som bidrar till en händelserik dag på förskolan. Hur miljön utformas har betydelse för hur barnen ges möjligheter till en varierad lek och undervisning. Inspirerande miljöer skapar nyfikenhet och lust att lära.
Vi utformar miljöer som inkluderar många olika uttryckssätt och ämnesområde, är föränderlig, utmanar fantasi och kreativitet och kan utforskas med alla sinnen. Det är av stor betydelse att miljön bjuder in till gemenskap och samarbete, liksom möjlighet till avskildhet. Synligt och tillgängligt material är viktigt för att barnen ska kunna göra aktiva val. Vi erbjuder miljöer som är inbjudande och estetiskt tilltalande.
På förskolan Svärdsliljan har vi åldersindelade barngrupper, 1-4 år på förskolan Svärdsliljan och Stensberg, 5 års på avdelningen Sälen och förskolan Stensberg. Förskolan har en dagbarnvårdare med pedagogisk omsorg. Vi strävar efter att minst en pedagog följer barnen när de byter åldersavdelning.
Vi följer ett pedagogiskt år för att strukturera det pedagogiska innehållet. Lärande är beroende av sitt sammanhang vi bygger utbildningen på olika värden och ställningstaggande som stöder och vägleder oss. Organisation av tid, rum, miljö och material har betydelse för hur dagen byggs upp.
Vi har byggt upp en organisation som möjliggör att pedagoger får mötas i diskussion och reflektion, både i arbetslag och i grupper där pedagoger från alla avdelningar möts.
Pedagogistan har ett särskilt ansvar för att utveckla och samarbeta med samtliga arbetslag i det pedagogiska arbetet.
It-pedagog som finns på enheten har särskilt ansvar för att utveckla digital kompetens och digitala uttryckssätt för både barn och personal.
Specialpedagogen på enheten har ett särskilt ansvar för specialpedagogiska frågor.
Matsedel och kostpolicy för Kalmar kommuns skolor och förskolor
Här kan du läsa mer om vårt arbete med miljö i förskolan.
Modersmål i Kalmar kommuns verksamheter.
Här kan du läsa om förskolan Svärdsliljans enhet.
Här hittar du länkar till styrdokument för förskolan Svärdsliljan
En hög tillgänglighet i förskolan är en förutsättning för att alla barn ska kunna delta på lika villkor.