Vi arbetar aktivt med att värdesätta hela dagen. Det gör vi genom att skapa möjligheter i våra miljöer både ute och inne som är tillgängliga för alla barn och anpassade för varje barngrupp.
Våra miljöer, både ute och inne, ska vara välkomnande och erbjuda platser för möten samt präglas av delaktighet, genomskinlighet och öppenhet.
Våra miljöer ska vara undersökningsbara och utmanande.
Vi har tillgängliga miljöer som inte är könsstereotypa där vi erbjuder pojkar och flickor material som kan användas på många olika sätt. År 2020 tilldelades Hagby och Halltorpsförskolor Kalmar kommuns utmärkelse för en jämställd förskola tack vare ett systematiskt jämställdhetsarbete.
Allt material och varje miljö introduceras noggrant för barnen av pedagoger och andra barn.
Utifrån vår gemensamma miljösäkring skapar vi miljöer som är likvärdiga och ger barnen utmaningar efter varje barns förutsättningar och behov.
I vår organisation har vi ateljépedagoger med särskilt ansvar för ateljéerna inne och ute och utepedagoger med särskilt ansvar för utemiljön.
Det handlar om ett gemensamt ansvar och en långsiktig global utveckling. FN:s definition på hållbar utveckling är:
"en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".
Kommunfullmäktige beslutade 2017 att handlingsplanen: "Giftfri vardag för barn – Handlingsplan för giftfria förskolor och skolmiljöer i Kalmar kommun", officiellt ska börja gälla.
Handlingsplanen har arbetats fram av tjänstepersoner från samhällsbyggnadskontoret, serviceförvaltningen samt barn- och ungdomsförvaltningen.
Syftet med handlingsplanen är att sträva mot att barnen i Kalmar kommun ska vistas i en miljö som i så stor utsträckning som möjligt är fri från skadliga kemikalier som kan påverka dem negativt.
Det här görs till exempel genom att:
Handlingsplanen är indelad i åtta huvudområden; Leksaker och hobbymaterial, möbler och textil, mat och tillagning, hygien och städ, kemiska produkter, inköp och upphandling, byggnation, ombyggnation och utemiljö samt utbildning och kompetensutveckling. Huvudområdena finns att läsa i sin helhet här under.
Kalmar kommuns handlingsplan för giftfria förskole-och skolmiljöer Pdf, 9.2 MB.
För mer information om giftfria förskole- och skolmiljöer kontakta:
Clas Wolke, miljösamordnare och verksamhetsutvecklare, utbildningsförvaltningen.0480-45 30 19e-post Clas Wolke
Hälsoskydd, samhällsbyggnadskontoret0480-45 00 00sam.byggnadskontoret@kalmar.se
Här kan du läsa mer om förskolan
Modersmål i Kalmar kommuns verksamheter
Matsedel och kostpolicy för Kalmar kommuns skolor och förskolor
En hög tillgänglighet i förskolan är en förutsättning för att alla barn ska kunna delta på lika villkor
Här kan du läsa om förskolans verksamhetsidé, vision, pedagogik med mera
Här hittar du länkar till styrdokument för förskolan