Krusenstiernska gården firar 150 år

Bild

Bakom ett rött plank i Gamla stan i Kalmar gömmer sig en vacker stadsträdgård, där tiden har stått mer eller mindre stilla sedan slutet av 1800-talet. I år 2024 firar Krusenstiernska gården 150 år – och det kommer att firas med allt från härliga evenemang till goda jubileumsbakelser.

Krusenstiernska gården ser visserligen ut precis som den gjorde förr; huvudbyggnaden är i det närmaste intakt och i den lummiga trädgården finns blommor, buskar och träd från 1800-talet. Samtidigt är det en plats som är full av liv och gården är ett omtyckt besöksmål för både Kalmarbor och besökare. Hit kan de komma för att fika, titta in i det lilla museet eller uppleva något av gårdens alla evenemang.

– Att Krusenstiernska gården är så välbevarad, och att vi är så många som får njuta av den, kan vi tacka gårdens tidigare ägare för, berättar Emma Angelin Holmén, som är verksamhetsutvecklare på Krusenstiernska gården.

Allt började den 1 maj 1874, när Hermina von Krusenstierna köpte det som skulle bli Krusenstiernska gården. Tillsammans med sin make Philip bodde hon på gården livet ut och testamenterade den sedan till trotjänarinnan Hulda Nydell, som var som ett barn i huset under sin uppväxt. Hulda fortsatte att driva Krusenstiernska gården i parets anda – som en självförsörjande gård – och 1938 testamenterade hon i sin tur Krusenstiernska gården till Kalmar stad och Kalmar läns fornminnesförening (länsmuseet). I testamentet fanns en tydlig önskan: att gården skulle hållas samman som en helhet och vara tillgänglig för allmänheten i all framtid.

– Krusenstiernska gården är därför ett unikt tidsdokument, som visar precis hur en stadsträdgård såg ut vid denna tid och hur ett hem kunde se ut. Gården underhålls på ett varsamt sätt och precis som förr i tiden tar vi vara på allt som odlas i trädgården. Vi använder till exempel gårdens frukt och bär när vi gör saft, bakverk, sylt och marmelad. Krusenstiernska gården är dessutom ett av Sveriges 14 klonarkiv och har till uppgift att bevara gamla äpple- och päronsorter, berättar Emma Angelin Holmén.

150-årsjubileet kommer att firas under hela året med en rad aktiviteter och evenemang. Det har också tagits fram en symbol för jubileet – i form av en blomsterkrans som Hermina von Krusenstierna ritade som ung.

Exempel på hur jubileumsåret firas:

  • En jubileumskalender med vackra bilder från året har tagits fram. Den finns till försäljning på Kalmar läns museum och kommer senare även att finnas på Krusenstiernska gården.
  • En ny guidning, ”I trädgårdsmästare Oscars fotspår”, kommer att ta med besökarna på en tur i närområdet och även utanför Krusenstiernska gårdens röda plank.
  • Den 6 mars hålls en minneskväll på Kalmar läns museum, då vi får veta mer om Krusenstiernska gården och personer som har verkat där.
  • Flera fredagar, med start den 26 april, anordnas Krusens kulturverkstad med 150-årstema för gårdens yngsta och äldsta besökare.
  • Den 1 maj hålls ett stort invigningskalas i 1800-talsanda. Det blir drama, musik och historisk mat för både stora och små. I samband med kalaset invigs även en utställning om gårdens historia.
  • Den 27 juni är det premiär för Krusenstiernska teaterns föreställning ”Oj då…en till”, som har bland andra Robert Gustafsson, Ola Forssmed och Carina Lidbom i rollistan.
  • Den 8 och 22 juli hålls ”Allsång på Krusen” med Rydellarna och ett fyrmannaband.
  • Några dagar i augusti spelas Kulturskolans föreställning ”Herminas lott”, som levandegör gårdens historia med teater, musik, dans, nycirkus och odling.
  • Den 25 augusti hålls det populära evenemanget ”Tavlor i träden” med en jubileumsinramning.
  • Den 5 oktober anordnas en skördefest i jubileumsanda med hantverkare och matutställare.
  • Vi ser även över möjligheterna om att återställa en köksträdgård av äldre modell på gården.
  • Butikens och kaféets sortiment kommer att präglas av jubileet. Bland annat kommer det att finnas en jubileumsbakelse.
  • Evenemangskalendern kommer att fyllas på med evenemang under hela året – inte minst under Kalmar Stadsfest.
Krusenstiernska gårdens jubileumslogga
Publicerad: 25 januari 2024