Kalmar kommuns kulturpris går till Robert Fux

Bild

Efter torsdagskvällens föreställning ”I afton: Fux” på Kalmar teater överraskades huvudpersonen Robert Fux med att tilldelas kommunens kulturpris 2022.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lasse Johansson (S), tillsammans med vice ordförande Måns Linge (M) och jurymedlem Karin Asmundsson var de som delade ut priset. Motiveringen löd:

”Skådespelare, dragartist, manusförfattare, radiopratare, konferencier och queerprofil - Robert Fux är en mångsidig artist med rötterna i Kalmar. Här började han en gång sin bana på Triangelteatern innan det blev Teaterhögskolan i Stockholm. Han är knuten till Stockholms stadsteater och driver egna projekt, mängder av egna projekt. I över 20 år har han engagerat sig i hbtq-frågor, bland annat som konferencier vid Stockholm Pride, och han har turnerat med showen "Bland drakar och dragqueens" där han läser sagor för på landets bibliotek. I vår är han programledare för SVT-programmet "Drag Race Sweden", där dragartister får olika utmaningar.”

– Det är vad som står i vårens motivering eftersom vi hade tänkt dela ut det redan då, men du är ju uppenbarligen en upptagen person. Vi får väl uppdatera motiveringen och passa på att lägga till "Sommarpratare" också, sade Lasse Johansson (S) från scenen.

Priset har delats ut sedan 1969, och bland tidigare pristagare återfinns namn som Richard Hobert, Hans Villius och Cajsa-Stina Åkerström.

Fakta om Kalmar kommuns Kulturpris
Kalmar kommuns kulturpris tilldelas en person eller förening som har utfört en värdefull gärning inom kulturområdet. Kulturpriset kan bara tilldelas till samma person eller förening en gång. Kulturpriset kan delas ut årligen inom ramen för det belopp kultur- och fritidsnämnden beslutar för ändamålet.

En person som nomineras till priset ska vara bosatt i Kalmar kommun eller genom sin kulturella verksamhet ha samhörighet med kommunen. En förening som har blivit nominerad ska ha sin hemvist i kommunen och vara verksam där. Priset kan inte sökas för egen del eller för förening, man ska föreslås/nomineras till kulturpriset.

Publicerad: 8 september 2023