Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Här är några saker du kan bidra med. Vi hänvisar dig som vill hjälpa till med till exempel boende direkt till de frivilligorganisationer som jobbar med att stötta skyddsbehövande.
Vi tar emot många samtal och e-post från privatpersoner som på egen hand startat insamlingar och öppnat sina hem för behövande. Det här är en frivillig humanitär och ideell handling som vi varmt välkomnar. Däremot kan vi som kommun inte ersätta eventuella kostnader som kommer på grund av insatsen.
I dagsläget förmedlar vi inte bostäder som erbjuds av privatpersoner. I väntan på att skyddsbehövande anländer pausar vi vårt tidigare mottagande av initiativ från privatpersoner. Vi hänvisar dig som vill hjälpa till med boende direkt till de frivilligorganisationer som jobbar med att stötta skyddsbehövande.
Om du är fastighetsägare finns möjlighet att delta i Migrationsverkets upphandling för bostäder. Migrationsverket förmedlar inte bostäder från privatpersoner.Om bostäder på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar kommuns verksamheter har i dagsläget inte behov av mat, kläder, möbler och liknande. Vi ser över möjligheten att ta emot och lagra det som du vill skänka.
Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser.
Ser till att barnen i Ukraina får skydd. Swisha till 902 00 17. Skriv ”Ukraina” i meddelandet. Läs mer på Unicefs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bidrar med mat, värme och sjukvårdsmaterial på plats. Swisha till 900 80 79.Läs mer på Röda korsets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbetar med andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer för att hjälpa människor på plats. Swisha till 900 1645. Läs mer på UNHCR:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stödjer hbtqi-organisationer i Ukraina och hjälper till med evakuering av hbtqi-personer i landet. Swisha till 123 900 40 86. Läs mer på RFSL:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ser till att människor på plats får sjukvård när det behövs. Swisha till 900 60 32.Läs mer på Läkare utan gränsers webbplats Länk till annan webbplats.
Kämpar för det fria ordet och oberoende journalistik. Swisha till 123 900 44 90. Läs mer på Reportrar utan gränsers webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar kommun har via Skolmottagningsenheten upparbetade rutiner att ta emot skyddsbehövande. Här befinner sig eleverna i upp till 8 veckor innan placering på ordinarie grundskola sker. Enheten har i dagsläget en grunddimensionering och plan har tagits fram över hur denna snabbt kan växlas upp om behovet ökar.
Befinner sig ukrainska barn i Kalmar (Sverige) med stöd av EU:s massflyktingsdirektiv och kan uppvisa för oss att de är registrerade på det sättet i Sverige, tar vi emot dem på samma sätt som vi tar emot skyddsbehövande från andra länder.
För grundskola börjar eleverna på Skolmottagningsenheten så fort som möjligt.
För förskola gäller som vanligt att barn placeras i kö och tas emot om vårdnadshavare studerar eller arbetar. Inom fyra månader efter inkommen anmälan ska barn erbjudas plats. Regler för allmän förskola gäller även ukrainska barn.
Än så länge ser vi inget rekryteringsbehov men det kan absolut bli aktuellt framöver. Håll utkik bland våra lediga jobb för att se om något dyker upp.Lediga jobb
I dagsläget förmedlar vi inte bostäder som erbjuds av privatpersoner. I väntan på att skyddsbehövande anländer pausar vi vårt tidigare mottagande av initiativ från privatpersoner. Vi hänvisar dig som vill hjälpa till med boende direkt till de frivilligorganisationer som jobbar med att stötta skyddsbehövande.
Om du vill hyra ut i andra hand så kontakta din hyresvärd för att kolla om det är tillåtet.
Att öppna ditt hem och ta emot skyddsbehövande är ett frivilligt, ideellt stöd för behövande som kommunen välkomnar, men inte ersätter ekonomiskt.
Skicka e-post till oss med ditt erbjudande. Vi återkommer när det finns behov. I dagsläget tar kommunen inte emot olika gåvor till skyddsbehövande. Kontakta en frivilligorganisation och hör om de tar emot gåvor.
I dagsläget saknas ett kommunalt uppdrag att ta hand om ensamkommande barn. Det saknas även lagstiftning för vår socialtjänst att stödja sig på. Så snart vi fått vägledning från staten kan vi svara på den här frågan.
Kalmar kommun har ett ständigt behov av familjehem och behovet kommer att öka. Om du kontaktar vår familjehemsenhet med ett erbjudande om att ta emot ensamkommande barn eller ungdom i ditt hem, sparar vi kontaktuppgifterna.Läs mer om hur vi arbetar med familjehem
Den som har flytt från kriget i Ukraina kan ha rätt till uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv. Ansökan kan göras direkt via en e-tjänst på Migrationsverkets webbplats eller genom att besöka Migrationsverket personligen.
Den som ansöker i e-tjänsten och har ordnat sitt boende på egen hand behöver inte besöka Migrationsverket förrän efter fattat beslut. Den som behöver hjälp med boende måste besöka Migrationsverket personligen, men Migrationsverket vill gärna att den sökande gör en ansökan i e-tjänsten innan besöket så att de kan hjälpa till fortare.Läs mer om massflyktsdirektivet och gör din ansökan hos Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Samlad information till flyktingar från Ukraina på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De husdjur som kommer med sina ägare som flyr från Ukraina har möjlighet att komma in i Sverige med ett undantag i lagstiftningen. Detta undantag gäller inte för hundar utan ägare. Jordbruksverket avråder från att ta hand om gatuhundar från Ukraina på grund av risken för rabies.Jordbruksverkets information om att föra in djur från Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar kommun följer händelseutvecklingen och jobbar med flyktingmottagande och krisberedskap.
Den här informationen riktar sig till dig som flytt från Ukraina till Kalmar kommun.
Här hittar du mer om det säkerhetspolitiska läget, hur du kan förbereda dig och vad som är viktigt att tänka på.
Här får du en överblick över kommunens publicerade nyheter med anledning av händelserna i Ukraina.