Den här informationen riktar sig till dig som flytt från Ukraina till Kalmar kommun. Vi följer utvecklingen i Ukraina noga och agerar utifrån myndigheters lägesbilder, råd och rekommendationer.
Samlad information från svenska myndigheter.The war in Ukraine - Krisinformation.se (information in English) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som har flytt från kriget i Ukraina kan ha rätt till uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.
Du kan registrera din ansökan direkt via e-tjänst på Migrationsverkets webbplats eller genom att besöka Migrationsverket personligen.
Du som ansöker i e-tjänsten och har ordnat ditt boende på egen hand behöver inte besöka Migrationsverket förrän efter att de fattat beslut. Du som behöver hjälp med boende måste besöka Migrationsverket personligen, men Migrationsverket vill gärna att du gör en ansökan i e-tjänsten innan du kommer så att de kan hjälpa dig fortare.Läs mer om massflyktsdirektivet och gör din ansökan hos Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Information från migrationsverket på engelska, ukrainska och ryska till dig som kommer från Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du som har uppehållstillstånd genom massflyktsdirektivet med tillfälligt skydd och vistas i Sverige kortare tid än tre år, ska inte folkbokföras i Sverige. Det betyder att du inte får ett svenskt personnummer. Däremot kan du ansöka om ett svenskt samordningsnummer, som är bra att ha i kontakt med svenska myndigheter.Läs mer om samordningsnummer på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Många vill hjälpa dig som flyr från kriget i Ukraina. Men det kan finnas personer som inte har ärliga avsikter. Sveriges jämställdhetsmyndighet har listat saker du bör tänka på innan du accepterar hjälp från personer du inte känner, samt information om vad du kan göra om du är utsatt för press, tvång eller våld. Jämställdhetsmyndighetens information om vad du bör tänka på innan du accepterar hjälp från personer du inte känner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla vuxna och barn som är asylsökande, skyddsbehövande, papperslösa eller anhöriginvandrare ska få möjlighet att göra en hälsoundersökning utan att behöva betala. Du erbjuds att göra hälsoundersökningen så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige. Om du vistas i landet utan tillstånd ska du få erbjudande om en kostnadsfri hälsoundersökning när du söker vård.
Du som kommer till Sverige på flykt från Ukraina erbjuds samma sjukvård och tandvård som asylsökande. Mer information om Region Kalmar läns asyl- och flyktinghälsovård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet får du också arbetstillstånd. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen för att få hjälp med att söka arbete.Swedish public employment service - are you from Ukraine and looking for work? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jobskills.se är ett digitalt verktyg där du fyller i vad du har jobbat med tidigare och vilka kunskaper och erfarenheter du har. Jobskills.se, en funktion hos Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Sverige.se kan du ta del av vad du behöver tänka på och vad du behöver göra för att kunna arbeta eller driva företag i Sverige. Your guide to studies, work and business in Sweden, Sweden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skydda dig själv och andra från smittspridning - information på ukrainska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Till dig som saknar svensk id-handling - Om vaccination mot covid-19 på ukrainska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Som flykting enligt massflyktsdirektivet har du inte rätt att få undervisning i svenska på det som kallas "Svenska för invandrare" (SFI).
De flesta svenskar pratar bra engelska men om du ändå vill lära dig svenska finns många webbplatser och appar där du kan få hjälp med det.Självstudier i svenska och om Sverige
Barn som är asylsökande eller har ansökt via massflyktsdirektivet har ingen skolplikt men har rätt att gå i skola från och med höstterminen det år barnet fyller sex år.
Vill du att ditt barn ska börja skolan i Kalmar kommun och aldrig gått i skola förut i Sverige så kontaktar du Skolmottagningsenheten i Kalmar kommun.Skolmottagningen i Kalmar kommun
Information från Jordbruksverket om att ta med djur till SverigeOm att ta in djur i Sverige - information på ukrainska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenska Institutet har i uppdrag att berätta om Sverige. På deras webbplats finns mycket information på engelska om Sverige. Sweden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelserna i Sverige har samlat viktig information på Information Sverige.Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du vill få hjälp med ett boende är det första steget att vända dig till migrationsverket och ansöka om uppehållstillstånd. Migrationsverket kommer då att hjälpa dig hitta ett boende.Läs mer om massflyktsdirektivet och gör din ansökan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kalmar kommun följer händelseutvecklingen och jobbar med flyktingmottagande och krisberedskap.
Här samlar vi information om hur du kan hjälpa det Ukrainska folket och de som flytt från kriget.
Här hittar du mer om det säkerhetspolitiska läget, hur du kan förbereda dig och vad som är viktigt att tänka på.
Här får du en överblick över kommunens publicerade nyheter med anledning av händelserna i Ukraina.