Kalmar kommun följer händelseutvecklingen. Vi har organiserat oss i en krisledningsstab som varje dag arbetar med omvärldsbevakning, kommunikation och praktiska frågor.
På det här sättet kan vi agera samordnat och samverka inom kommunkoncernen, med myndigheter och organisationer.
Vi ser över vilka risker som finns och hur de skulle kunna påverka vår verksamhet. Exempel på risker är informationspåverkan, cyberattacker, samt livsmedels- och drivmedelsförsörjning. Vi följer också vad som händer inom mottagning av skyddsbehövande.Läs mer om kommunens arbete med säkerhet och beredskap
Vi kommer att ta vårt ansvar och hjälpa skyddsbehövande från Ukraina. Våra insatser består främst av att ordna boende, men också att se till att det finns tolkar, krisstöd och plats för barn vid förskola och grundskola. Vi ingår i nätverk och hjälper också till att samordna kontakter mellan kommuner, hjälporganisationer, besöksnäring och andra aktörer i länet.
Från och med 1 juli 2022 är det kommunerna som har ansvaret för att ordna bostäder för skyddsbehövande. Läs mer om de nya reglerna för bostäder till skyddsbehövande här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barn som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till skolgång på samma sätt som asylsökande barn och ungdomar. Även bistånd i form av logi, bostadsersättning, dagersättning och särskilt bidrag lämnas till flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet.
Från och med 1 juli 2022 är det kommunerna som tar över ansvaret för att ordna bostäder. Det är regeringen och Migrationsverket som ansvarar för migrationsfrågor. De bestämmer när förfrågan om mottagning av skyddsbehövande går ut till oss kommuner och andra aktörer, och fattar även beslut om vilken typ av boendeformer som ska finnas och till hur många. Regeringen och Migrationsverket är dessutom ansvariga för frågor om eventuell ersättning för flyktingmottagandet.
Att öppna sitt hem och ta emot skyddsbehövande är ett frivilligt, ideellt stöd för behövande som kommunen välkomnar, men inte ersätter ekonomiskt. Det finns flera organisationer och privatpersoner som samlar in mat och kläder och kan vara till hjälp för dig som erbjuder skyddsbehövande boende.
Om kommunen har tillgång till interna nät och nätverk hemma, kan vi meddela alla elever och vårdnadshavare via de kanaler vi har och genom skolor/mentorer under skoltid.
Skulle det däremot vara så att alla nätverk ligger ner, får vi lösa detta muntligt under skoltid och skriftligt utanför skoltid. Det kan bli aktuellt med exempelvis brev, annonser och affischer.
Svensk lag säger att en kommun enligt ansvarsprincipen ska bedriva hemtjänst på samma sätt oavsett om det är fred, kris eller höjd beredskap.
Det kan innebära att du måste flyttas till en plats där det finns bättre förutsättningar för din vård och säkerhet. Detta kommer kommunen med största sannolikhet att göra om riksdagen fattar beslut om höjd beredskap.
Ja, sedan 28 februari har vi pausat vårt samarbete med den ryska vänorten. Beslutet togs av kommunfullmäktige.
Den här informationen riktar sig till dig som flytt från Ukraina till Kalmar kommun.
Här samlar vi information om hur du kan hjälpa det Ukrainska folket och de som flytt från kriget.
Här hittar du mer om det säkerhetspolitiska läget, hur du kan förbereda dig och vad som är viktigt att tänka på.
Här får du en överblick över kommunens publicerade nyheter med anledning av händelserna i Ukraina.