Har du eller någon i din familj blivit utsatt för hot och våld? Är du den som hotar eller utövar våld mot andra i din närhet? Vi kan ge dig skydd och stöd samt hjälp att förändra din situation.
Du kan när som helst stänga ner sidan snabbt genom att trycka på ”Lämna sidan”.
ÄR DIN SITUATION AKUT? RING 112!
För att göra en polisanmälan ringer du Polisen på 114 14. Du kan läsa om hur du gör en anmälan och hur det går till på Polisens hemsida Länk till annan webbplats..
Fysiskt våld kan handla om slag, sparkar, örfilar, kraftiga knuffar, strypgrepp och användande av tillhyggen och vapen.
Sexuellt våld kan handla om att den som utövar våld tvingar sig sexuellt på sin partner och kräver sex. Partnern kan tvingas utföra sexuella handlingar mot sin vilja. Det är vanligt att våldsutövaren tjatar tills en partner går med på att ha sex fast hon/han inte vill. Det handlar också om våldtäkt, samt våld riktat mot bröst och underliv. Enligt lagen måste sex grundas på samtycke. Det innebär att den som blivit utsatt för sexuellt våld inte måste ha uttryckligen sagt nej för att det ska räknas som en brottslig handling. Det är vanligt att den som blir utsatt för sexuellt våld bli tyst, stelnar eller inte klarar av att säga emot.
Psykiskt våld kan handla om hot, att man hotar att slå eller tvinga sig på partnern sexuellt. Det är hotet att ta livet av sig själv, sin partner eller andra personer som är viktiga för denne, som exempelvis barnen eller partnerns föräldrar. Även kontroll och kränkningar är psykiskt våld, där våldsutövaren kontrollera sin partner och använda nedsättande och kränkande ord för att bryta ned partners personlighet. En annan typ av psykiskt våld kan vara att hindra partnern att trösta sina barn eller hindra denne att söka vård för egen del eller barnen. Psykiskt våld är vanligt inom våld i nära relation.
Den som utövar våld kan förstöra familjens saker, partnerns ägodelar och barnens leksaker. Våldsutövaren kan särskilt välja ut saker som betyder mycket för partnern eller barnen för att hota, kränka och såra. Det kan även handla om saker som partnern behöver för att få sin vardag att fungera, som en bil eller mobiltelefon. Våld mot husdjur är också vanligt.
Ekonomiskt våld kan innebära att den som utövar våld kontrollerar familjens ekonomi och partnerns pengar. Partnern måste kanske be om pengar till alla inköp, tar lån i partnerns namn eller att partnern inte får ha ett eget bankkonto. Det kan också innebära att partnern får betala för allt nödvändigt i hushållet. Den som utövar våld använder istället sina pengar till egna nöjen och investeringar.
Digitalt våld har blivit allt vanligare i takt med att fler använder webb, sociala medier och smartphones. Det kan handla om att utövaren skickar hotfulla mejl och sms eller sprider rykten och bilder på sociala medier. Våldsutövaren kan kapa sin partners konton på sociala medier. Annat digitalt våld som är vanligt är hämndporr, där våldsutövaren olovligen sprider nakenbilder på nuvarande eller tidigare partner på internet och att kontrollerar var partner befinner sig genom appar. Digitalt våld handlar om kontroll och är särskilt vanligt bland unga.
En person som har en funktionsnedsättning kan vara beroende av sin partner för att klara av vissa saker i vardagen. Exempelvis om man har svårt att förstå, se, höra eller gå. Om partnern lämnar den funktionsnedsatta partnern ensam, trots vetskapen om behovet av stöd och hjälp, handlar det om en allvarlig kränkning och en våldshandling.
På grund av risken för diskriminering och stigmatisering kan en våldsutsatt hbtqia+-person befinna sig i en situation som innebär en särskild sårbarhet. När våld utövas i en nära relation mot en hbtqia+-person kan förövaren fokusera våldsutövandet på partnerns identitet som hbtqia+. Förövaren kan isolera och bryta ner partnern genom att till exempel hota om att ”avslöja” sin partners identitet som hbtqia+-person om hen inte lever öppet. Förövaren kan spela på rädslan för att utsättas för fientlighet på grund av hbtqia+-identiteten eller avsiktligen använda fel pronomen om sin partner. Hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer Länk till annan webbplats.
Våld i ungas relationer är när en ung person använder våld mot sin partner eller när en ung person blir utsatt av den de är tillsammans med. Det kan vara alla olika former av våld. Det kan också vara någon de träffar, har sex med, eller har varit tillsammans med förut. Det är vanlig med digitalt våld, hot och kränkningar bland unga.
Det är aldrig okej att vara med om våld eller att se någon annan utsättas för våld. Det finns hjälp att få.
Prata med någon vuxen som du litar på. Du behöver inte berätta allt som är svårt för dig, börja berätta om något. Om du pratar med någon vuxen på skolan så vet de vem som kan hjälpa både dig och din familj.
Du kan också börja med att ringa och prata med någon på BRIS (Barnens rätt i samhället), du behöver inte berätta vem du är när du ringer dit. Det syns inte på telefonräkningen att du ringt. Om du ringer från din mobil, kom ihåg att radera numret från samtalslistan.
Mer om stöd och hjälp till dig som är ung
Gör en orosanmälan om du vet eller misstänker att ett barn eller ungdom far illa.
Socialtjänsten hjälpa dig som är utsatt för våld. Du kan få personligt stöd med att exempelvis ordna en bostad, praktiska sysslor eller kontakt med myndigheter. Socialtjänsten kan vid behov hjälpa dig och dina barn till ett skyddat boende eller annan tillfällig boendelösning.
Socialtjänsten hjälper också dig som använder eller har använt våld mot andra. Du kan få tillfälligt stöd att flytta ifrån den bostad där du och din närstående lever för att våldet ska upphöra. Du kan få personligt stöd med att exempelvis praktiska sysslor eller kontakt med myndigheter.
Behöver stöd och hjälp?
Ring mottagning vuxen på Socialförvaltningen via kommunens kontaktcenter.
Telefon: 010-352 00 00
Är du i behov av stöd på kvällen eller helgen?
Ring du Sydostjouren.
Telefon: 020-45 39 00
Du kan också lämna ett meddelande till oss via e-tjänst:
Råd och stöd till dig som upplevt våld i nära relation Länk till annan webbplats.
Vi kontaktar Dig nästkommande arbetsdag!
Kontakta en hälsocentral eller en primärvårdsjour om du har blivit utsatt för fysiskt våld eller ett sexuellt övergrepp. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.
Primärvårdsjouren i Kalmar finns på Lasarettsvägen 41.
Telefon: 010-358 00 00
Akuten på Länssjukhuset i Kalmar finns på adress Lasarettsvägen 6.
Telefon: 112
Det är vanligt att erfarenheter av våld övergår i mer långvarig psykisk ohälsa, exempelvis på grund av trauma som våldet medfört. Då kan du behöva gå i behandling i regionens regi för att kunna få rätt vård för ditt psykiska mående. Kontaktuppgifter till hälsocentralerna i Kalmar kommun hittar du här: Hitta vård - 1177 Länk till annan webbplats.
Har du varit utsatt för våld i hemmet och behöver hjälp med att bearbeta dina upplevelser. Är du barn eller ungdom som upplever eller har upplevt våld i hemmet? Använder du våld, har problem med ilska och aggression på ett sätt som skrämmer, skadar eller sårar din partner och barn? Hos oss på ATV (Alternativ till våld) kan du få hjälp!
Alternativ till våld, ATV, är Kalmar kommuns öppenvårdsenhet för våld i nära relation. Vi som jobbar på ATV är utbildade socionomer och har lång erfarenhet av behandling i arbetet med våldsproblem. Vi erbjuder stöd och behandling både individuellt och i grupp. Till oss är du välkommen oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Vi kan också genomföra samtal och behandlingar med hjälp av en tolk. Det kostar ingenting, vi har tystnadsplikt, men vi omfattas av anmälningsplikt när det gäller oro för barn.
Du kan som invånare i Kalmar kommun själv kontakta ATV och prova behandlingssamtal i upp till fem tillfällen. Om du därefter vill fortsätta i behandling krävs ett bistånd hos socialförvaltningen. Vi hjälper dig i den ansökningsprocessen på ett tryggt och säkert sätt.
Alternativ Till Våld
010-352 22 70
atv@kalmar.se
Måndagar: 9.00-10.00
Tisdagar: 9.00–10.00
Onsdagar: 13.00-14.00
Torsdagar: 9.00-10.00
Övrig tid svarar vi i telefon när vi har möjlighet. Det går bra att lämna meddelande på telefonsvararen så kontaktar vi dig senast nästa vardag.
Södra Långgatan 34 i Kalmar
Här hittar du hjälp organisationer som kan du ringa eller skriva för att få stöd och vägledning.
På 1177 hittat du mer information och länkar till hjälporganisationer som du kan kontakta.
Läs mer på 1177 Länk till annan webbplats.
På 1177 hittar du information och hjälp om du vill förändra din situation och beteende. Läs mer på 1177 Länk till annan webbplats.
Bris erbjuder samtal och stöd till barn och undomar.Bris Länk till annan webbplats.
Bris erbjuder även råd och stöd till föräldrar och anhöriga. Föräldratelefon Länk till annan webbplats.
Stöd och hjälp för dig som har problem med din ekonomiska situation
Stöd och insatser för dig med intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning
Kommunal hälso- och sjukvård. Hemsjukvård, rehabilitering och hjälpmedel
Stöd och insatser för dig som är invandrare eller flykting till Sverige
Råd och stöd kring konsumentfrågor för dig som är bosatt i Kalmar kommun
Stöd, hjälp och samordning för din trygghet och säkerhet. Krisberedskap, jour och upplysning
Här har vi samlat våra e-tjänster och blanketter så att du kan uträtta olika kommunala ärenden när det passar dig b
Stöd och hjälp för dig som är äldre så att du ska klara din vardag och sociala aktiviteter
Om du behöver stöd och vägledning i olika sociala frågor som rör barn, ungdomar, föräldrar och familj kan du vända