Fram till 24 januari skärps restriktionerna ytterligare
Olyckor kan i många fall förebyggas. Här finner du tips och råd på hur du kan förebygga brand, fallolyckor samt minska risken för att råka ut för en trafikolycka eller en pyroteknisk olycka.
Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att brandkåren larmas.
Vanliga brandorsaker i våra hem är elfel och överhettningar av olika slag, till exempel brand i TV, diskmaskin eller torktumlare. Andra vanliga orsaker till brand i hemmet är kvarglömda levande ljus eller att man har glömt att ta bort kastrullen/stekpannan från den påslagna plattan.
Läs mer här om hur du kan förebygga bränder i din bostad.
Nedanstående kan vara bra att ha hemma om det skulle bli strömavbrott.
Varje år omkommer eller skadas flera tusen människor i fallolyckor.
Huvuddelen av personerna som skadas och omkommer är äldre i åldersgruppen 65+. Här finner du några råd som kan minska risken för att skadas i en fallolycka samt åtgärder som kan minska risken för fallolyckor.
Årligen skadas ett par hundra människor och ungefär 150 bränder inträffar till följd av fyrverkerier. De vanligaste skadorna utgörs av bränn- och sårskador och beror på att fyrverkerierna har hanterats på ett felaktigt sätt.
Fyrverkerier är populärt under nyår och andra helgdagar och uppskattas av många. Att använda fyrverkerier kan dock påverka både hälsa och miljö då det kan låta, skräpa ner och innehålla ämnen som vi inte vill få ut i naturen. Ta därför hänsyn till råden nedan innan du anordnar ett fyrverkeri:
Tänk på att:
Omkring 300 personer omkommer varje år i trafiken.
Brandkåren larmas till alla trafikolyckor där personer befaras vara skadade. Dels för att ta hand om skadade innan ambulansen anländer och dels för att hjälpa till att skapa utrymme runt patienten för att underlätta ambulanspersonalens arbete.
Från brandkårens sida är det svårt att förebygga trafikolyckor, det är Trafikverkets ansvar. Men du kan göra några aktiva val för att minska risken att skadas i trafiken.
Från och med januari 2007 är det lag på att barn under 135 cm ska sitta i bilbarnstol, bältesstol eller på bilkudde. Det finns även en rekommendation om att barn upp till 12 år ska sitta på bältesstol eller bilkudde. Placera aldrig ett barn på en plats med airbag.
Scheelegatan 11
Box 150
391 21 Kalmar
Vakthavande befäl
0480-45 75 33